Un prec a l'Ajuntament

En punts més propers al centre històric, resulta que el paviment dels vianants fa pena...

per Josep Ballbè, 31 d'agost de 2018 a les 16:55 |
D'uns anys ençà, el consistori fa els deures, durant l'estiu. Sobretot al llarg del mes d'agost. Aprofita que la vila és a mig gas, en haver-hi molta gent de vacances, per a dur a terme obres públiques. Miren de minimitzar les molèsties pels ciutadans. Posat a esmentar un parell d'exemples cèntrics, molt ben acabats, per cert, s'ha procedit a reasfaltar les rotondes de les Places de la bicicleta i la del Mestre Serrat. En canvi, en punts més propers al centre històric, resulta que el paviment dels vianants fa pena... No sols pel que fa a l'estètica. El més preocupant, sens dubte, el vull referir a possibles caigudes de la gent. Tant de bo que, abans, s'hagi procedit al seu arranjament.

Concretament, bona part de les rajoles de la zona de vianants dels carrers Major i Gavatxons balla com una baldufa. Sense anar-los a cercar directament, també es troben punts "delicats" al carrer Sant Pere, Cremat, Gaudí i Font vella. Tinc un dubte, tanmateix: ja no sé si atribuir-ho tot als vehicles de càrrega i descàrrega... O., tal vegada, a la baixa qualitat dels treballs fets en la seva col·locació. En tot cas, aquest tema caldrà que el resolgui algun arquitecte municipal.


Al mateix pot, em permeto fer dos suggeriments a la regidoria de via pública: considerar la reconversió de zona arbrada del Passeig Comte d'Ègara a plaça dura. És a dir, enrajolada i sense terra... En aquest mateix indret, en la Plaça Vella i en la de Salvador Espriu, quan arribi l'època adient, fer per podar els arbres, que són massa espessos. La deixadesa va de conya al nodrit parc de coloms que vola al seu aire. No he vist, als darrers 5 anys, una sola captura colombòfila selectiva per a reduir-ne el parc dràsticament. 

Entre d'altres, comporten un munt de problemes sanitaris i brutícia. Ja que estic tocant temes de carrer, bo seria considerar patinets, bicicletes, skates i altres estris moderns (per les voreres). Crec arribat el moment de redactar una ordenança municipal que arbitri drets i deures d'uns i altres (els mateixos usuaris i els soferts convilatans que surten a comprar o a donar un tomb). En aquest capítol, sortosament, fins ara no s'han produït incidències o accidents remarcables. Potser val la pena prevenir abans que guarir... La velocitat inadequada de molts d'aquests "mitjans moderns de transport", la inexistència d'assegurances, la manca d'educació de molts dels seus conductors i altres casuístiques requereixen prendre mesures de forma urgent.

No vull pas cridar el mal temps, certament. Entenc, però, que no puc per menys que recordar la malaurada Muriel Casals, qui morí arran l'atropellament d'una bicicleta (a Barcelona, fa poc més de dos anys i mig). Algú potser em voldrà retreure que contrasto/comparo el parc mòbil de Barcelona amb el de Terrassa, sense massa relació. Tant se val! Amb normes clares i un ventall sancionador com cal, encara som a temps de dominar un embolat que se'ns en va de les mans. El creixement percentual anyal d'aquest conjunt de vehicles d'una mal entesa modernitat no pot campar alegrement.

Per fer tard, és evident que no cal córrer. Ara bé, per arribar a temps de salvar una sola vida o evitar seqüeles traumatològiques importants val la pena posar el fil a l'agulla. Sense més dilació. Tanco aquest capítol de propostes en el mateix to distès i constructiu amb què l'havia endegat. Prou sé que el llistat de tasques municipals no té límit... Malgrat tot, si us plau, que en prenguin nota.

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí i membre del grup musical Les Carenes de Can Turu (ambdues formacions de Viladecavalls). Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
11/02/2019

Un altre missioner egarenc que ens deixa

04/02/2019

Tolerància Zero

28/01/2019

La guerra del taxi

15/01/2019

Quina barrina!

07/01/2019

Quina baixada de pantalons!

10/12/2018

Una data històrica pel Sant Esperit

22/11/2018

Una moda absurda

12/11/2018

Si Vis Pacem...

24/10/2018

Brindis al sol

08/10/2018

Una llàntia s'ha enfosquit

Participació