Una torxa apagada

«La dissolució de "La Llanterna", després de trenta-dos anys de vida. Una entitat cultural local, destacada dins del teixit global egarenc»

per Josep Ballbè, 25 de juliol de 2018 a les 13:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Estic moix i trist. Acabo de confirmar allò que era un rumor insistent d'uns mesos ençà. Em refereixo a La dissolució de "La Llanterna", després de trenta-dos anys de vida. Una entitat cultural local, destacada dins del teixit global egarenc. Una colla d'amics que feien per passar-s'ho d'allò més bé. Al voltant d'una taula, engrescant els terrassencs (sobretot al Carnestoltes i a la Fira modernista), practicant la companyonia i el fet de compartir la joia del sarau, el ball, la conversa, un tec o altres valors, de manera totalment vital.

Parlo de "torxa" justament perquè --en anglès-- l'equivalent o traducció de "llanterna" és "torch". Un element que il·lumina dins la foscor i marca viaranys d'optimisme dins el devanir diari, per si sol prou complicat. En conec alguns membres i goso certificar que gairebé tots estan parits per un motlle molt similar. Són uns enamorats de la vida, en majúscules. Gent oberta i empàtica, marcats per l'ADN/senyal de l'alegria. Com, per exemple, en Rafael, Ramon, Esther, Josep, Montse, Maria, Àngel, Enric, Joan, Rosa- Maria, Teresa i tants d'altres. No me'n voldria deixar cap. Els tinc tots al meu pensament.


Recordo --amb estima i encís-– alguns dels seus "shows". Tots amb un gust i un to remarcables. Farcits de sornegueria, picantor i una punta de fina ironia. Ben treballats i preparats, per mirar de captar l'atenció del públic més exigent. Sense que alguna ment rebuscada em vulgui malinterpretar, en citaré un que va "escamar" --de quina manera!--  l'església local: un carro amb un muntatge del nou Palau episcopal (del carrer Vinyals). La inscripció o títol deia: "visc com Déu". D'allí, en sorgí l'àlies popular del "xalet del bisbe".

En aquesta societat, coneguda/arrelada suposadament sobre l'arrel de la comunicació, costa suor i llàgrimes mantenir entitats socials. Siguin d'un vessant o altra. Acostumen a primar principis individualistes, egocèntrics i de poc compromís amb l'entorn. Tard o d'hora, la gent se'n cansa i es dóna de baixa, al·legant motius insubstancials. Dit d'altra manera, corals musicals, associacions de pares o consells escolars, dins d'un col·legi qualsevol, colles de senderisme, grups de teatre, tertúlies literàries, juntes de veïns, etcètera... desfan les trobades perquè sí. Sense més arguments.

Sort que surt algun "pringat" --rara avis!-- decidit a repetir càrrec o candidatura pels segles dels segles. Havent-hi certament una base sòlida per reeixir, convido els exsocis de La Llanterna que s'ho repensin. Que cerquin alternatives que tal vegada, a hores d'ara, semblen dibuixar un corriol de difícil manegament. En tot cas, des d'aquesta mena de trona pública, entenc que és just, ètic i necessari reconèixer la vàlua i pes de la seva tasca. Grups d'aquesta índole no haurien de tenir data de caducitat... Sembla mentida, per contra, que creixi --com
els bolets-- la disbauxa nocturna dels bars musicals i les sales de festa nocturna, on massa sovint corren "benzines" no massa aconsellables.


Que li ho preguntin al veïnat dels volts dels locals d'oci a La Rasa! No serà que té tot el dret a malpensar que, rere aquest fet puntual, s'hi pot amagar algun interès municipal i privat? Aquesta "torxa" sí que valdria la pena apagar-la. Vull dir, ubicar-la al Parc Vallès, en ple extraradi. Sembla una obvietat. Parlem-ne!

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí i membre del grup musical Les Carenes de Can Turu (ambdues formacions de Viladecavalls). Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
11/02/2019

Un altre missioner egarenc que ens deixa

04/02/2019

Tolerància Zero

28/01/2019

La guerra del taxi

15/01/2019

Quina barrina!

07/01/2019

Quina baixada de pantalons!

10/12/2018

Una data històrica pel Sant Esperit

22/11/2018

Una moda absurda

12/11/2018

Si Vis Pacem...

24/10/2018

Brindis al sol

08/10/2018

Una llàntia s'ha enfosquit

Participació