3,7 milions d'euros dels fons Next Generation per ampliar la planta de biometanització de Can Barba

La instal·lació passarà d'una capacitat de tractament de 21.000 tones de residus orgànics a 60.000

La planta de biometanització de Can Barba
La planta de biometanització de Can Barba | CGRV
Nació
29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:53h
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental està redactant el projecte bàsic i els treballs previs per al projecte executiu de l'ampliació de la planta de Can Barba, amb l'objectiu de poder-lo licitar perquè estigui en explotació l'any 2026. Aquest projecte ha rebut 3,7 milions d'euros dels fons Next Generation. Per a la redacció del projecte, l'Agència Catalana de Residus ha atorgat una subvenció de 27.000 euros.

La planta de biometanització de Can Barba pot tractar actualment 21.000 tones de fracció orgànica dels municipis (Form), i durant el 2023 els municipis que fan servir la instal·lació en van produir 25.000, és a dir que 4.000 tones es van destinar a les instal·lacions de l'Ecoparc 2, gestionat per l'AMB. El projecte d'ampliació permetrà incrementar la capacitat de la planta fins a les 60.000 tones de capacitat.

El projecte també preveu una millora en la recepció i pretractament dels residus que arriben, amb un nou digestor de 3.750 metres cúbics, que permetrà obtenir 5,8 milions de metres cúbics de biogàs, que passarà per una unitat d'enriquiment i permetrà obtenir 3,3 milions de metres cúbics de biometà. Aquest és el que es podrà fer servir per a ús vehicular, podent alimentar una flota d'uns 220 vehicles pesants de la comarca, ja siguin autobusos o camions de recollida.

Amb l'ampliació de Can Barba es permet donar compliment a la Llei de Residus 7/2022 pel que fa als objectius de recollida de reisuds, que quedarà molt reduïda en la fracció resta i, en canvi, més elevada en la fracció orgànica; i també pel que fa a la circularitat.

La planta de biometanització de Can Barba ha rebut dues subvencions més: per part de l'ARC, 16.433 euros per al projecte d'instal·lació dels materials i software que permetran identificar millor els circuits d'entrada a la planta i els possibles circuits a futur a través de codis QR; i per part de l'ICAEN, 318.964 euros per incrementar l'eficiència energètica de la instal·lació aprofitant el màxim de biogàs generat i minimitzant el que s'envia a la torxa i millorant el procés d'assecatge del material compostat per millorar el producte final.

Per altra banda, el Consorci ha rebut un import de 201.825 euros per instal·lar plaques fotovoltaiques a la coberta de Can Barba.