El MNACTEC produeix un documental sobre la foneria de Sant Sebastià de la Muga, visible per la sequera

El documental repassa la història d'aquesta construcció, la seva activitat industrial i la seva destrucció

Restes de la foneria de Sant Sebastià de la Muga, al pantà Darnius-Boadella
Restes de la foneria de Sant Sebastià de la Muga, al pantà Darnius-Boadella | ACN/Jordi Borràs
Nació
19 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:33h
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha produït un documental sobre la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga, una antiga indústria de munició de per a canons del segle XVIII que es troba dins del pantà de Darnius-Boadella, a l'Alt Empordà, i que només és visible en anys de sequera extrema

Construïda per ordre de Carles III, va ser el primer alt forn per a la producció de ferro de fosa a Catalunya, per fabricar munició d'artilleria per a l'exèrcit espanyol. Va quedar destruïda a finals del segle XVIII, durant la Guerra Gran entre la monarquia espanyola i la República Francesa.


El documental, a càrrec del realitzador Dani Sierra, descobreix com es va construir la foneria, l'activitat industrial que va tenir, les construccions que la integraven i la destrucció i cessament d'activitat de la fàbrica, de la mà de Marià Baig, Doctor en Ciències Físiques i documentalista. Es pot veure al Canal MNACTEC, dedicat a la ciència, la tecnologia i el patrimoni industrial. 

Les restes d'aquesta construcció estan habitualment colgades per l'aigua del riu Muga, i per això només es poden veure en anys de sequera. Les reunes visibles també inclouen l'ermita de Sant Sebastià.