S'inaugura a Terrassa una nova Barnahus, un centre d'atenció integral a infants víctimes d'abusos sexuals

El Govern vol estendre el model d'equipament arreu del territori

Instal·lacions de la nova Barnahus a Terrassa
Instal·lacions de la nova Barnahus a Terrassa | Ajuntament
Nació
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:33h
Terrassa ja compta amb una Barnahus, un servei que atendrà infants i adolescents del Vallès Occidental que han patit abús sexual i les seves famílies. Es tracta del tercer servei que posa en marxa el Govern després de les dues a Tarragona i Lleida. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va inaugurar el servei divendres, tot destacant que la implementació d'aquest recurs arreu del territori és un projecte transversal i prioritari: "Som pioners i volem ser referents al sud d'Europa", va declarar.

La Barnahus és un model d'atenció integral a les víctimes, on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen en un mateix espai, en unes dependències lluny de comissaries i hospitals, creant un entorn més amigable per als nens.

Per altra banda, l'equipament disposa d'un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l'infant o l'adolescent, amb la qual cosa es crea una prova preconstituïda, i s'evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.
 

El conseller Carles Campuzano ha visitat les instal·lacions de la Barnahus de Terrassa Foto: Drets Socials


L'objectiu principal del servei és la valoració, atenció, tractament i seguiment de qualsevol infant o adolescent víctima d'abusos sexuals, però també col·laborar en la prevenció i detecció d'aquests. Un dels aspectes més importants és evitar la revictimització dels joves.

Segons les dades demogràfiques de la comarca, el Departament estima que es podrien atendre unes 450 víctimes cada any a la Barnahus de Terrassa.

L'equip de professionals que treballarà a la Barnahus de Terrassa estarà format per dues treballadores socials, dos psicòlegs i una administrativa, a més d'una coordinadora. El Departament també ha contractat dos tècnics per fer de porta d'entrada dels casos i fer-ne el seguiment, la derivació i l'avaluació. I també s'hi desplaçaran personal de l'equip tècnic penal, metge forense, professionals d'atenció a la víctima del Departament de Justícia, pediatres, infermeres o psicòlegs del Departament de Salut...

Les instal·lacions de la nova Barnahus, situades a l'edifici del Vapor Gran, comptaran amb una recepció, tres sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres, dues sales d'entrevistes i atenció a les víctimes, dues més per a l'atenció a les famílies, una sala d'exploració forense i una d'observació per veure les entrevistes d'exploració i entrevistes forenses; una sala d'exploració mèdica, diversos espais de treball per als professionals i una petita cuina.
 

La Barnahus vol ser un espai amigable per als infants víctimes d'abusos sexuals Foto: Ajuntament de Terrassa


La ubicació del recurs, però, és provisional: l'emplaçament definitiu serà en uns terrenys que ha cedit el consistori a l'encreuament del carrer dels Jocs Olímpics i el carrer d'Alexandre Riquer, en un equipament al qual el departament de Drets Socials invertirà 1,3 milions d'euros del fons Next Generation. L'edifici estarà en funcionament el 2026.

En les pròximes setmanes està previst que entrin en funcionament diverses Barnahus a altres punts del territori: Tortosa, la Seu d'Urgell, Girona, Vilanova i la Geltrú, El Prat del Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Mataró i Manresa.