Terrassa detecta 7.600 edificis amb amiant al terme municipal

Un 30% són edificis privats, i un 12%, públics

Una coberta amb amiant
Una coberta amb amiant | Cedida
Nació
09 de febrer del 2024
Terrassa ja ha completat el cens d'amiant de la ciutat, un estudi propi que quantifica les cobertes amb presència d'aquest material, i començarà a preparar-se per a la seva retirada. L'estudi, fet per una empresa externa aplicant les últimes tecnologies en teledetecció, ha detectat que un 30% de les construccions privades i un 12% de les públiques contenen amiant, en total, unes 7.600 edificacions.

Aquests resultats són similars als que registren altres municipis, a l'espera de ser contrastats amb el mapa de cobertes elaborat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Amb el cens definitiu, es procedirà a fer les actuacions pertinents per retirar el material, prioritzant els espais utilitzats per prestar serveis públics i, en particular, els col·lectius més vulnerables.

Els ajuntments estan obligats a elaborar el seu propi cens per tal de complir amb la legislació de la UE, que marca la retirada del material abans del 2032, així com també l'estatal i autonòmica.

La Generalitat, per la seva banda, ha dissenyat un full de ruta a través del Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant a Catalunya 2023-2032 i ja compta amb un avantprojecte de llei per la gestió i retirada d'aquest material. Per altra banda, estudia reforçar les subvencions a privats per oferir la possibilitat d'aprofitar la retirada de l'amiant per instal·lar plaques fotovoltaiques a les cobertes.

Pel que fa al Consistori, la voluntat és treballar amb els agents socials per complir amb el calendari marcat per la UE - retirada de l'amiant dels béns de titularitat pública abans del 2028 i dels de titularitat privada abans del 2032 -, i valorar la possible regulació d'exempcions o bonificacions en taxes o tributs en tràmits de llicències. 

Finalment, l'Ajuntament ha anunciat que obrirà un punt informatiu al carrer Pantà, 20, abans de l'estiu, per tal de resoldre dubtes i canalitzar la informació de la Generalitat, així com per agilitzar i simplificar la tramitació administrativa requerida. També obrirà una bústia de suggeriments a través de la plataforma de participació ciutadana. A la web municipal també es publicarà el cens actualitzat i el calendari previst, en compliment de la llei de transparència.

Actualment, l'Ajuntament vetlla perquè quan s'enderroca una construcció o es desmunten cobertes, dipòsits d'aigua o altres canalitzacions, els projectes contemplin les "disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb risc d'exposició a l'amiant" regulades legalment. Així, els petits industrials poden portar els residus d'amiant al Centre de Tractament de Residus del Vallès, abonant les taxes corresponents, i també es poden portar gratuïtament fins a 100 quilos d'amiant a la deixalleria de Can Barba, dins d'un horari concret i amb unes condicions d'embalatge determinades.