Els Gaudí i els Goya confirmen l'idil·li de Terrassa amb el cinema

Diversos films nominats i premiats en diferents categories tenen algun vincle amb la ciutat

Guanyadors dels Premis Goya 2024
Guanyadors dels Premis Goya 2024 | ACN/Violeta Gumà
Nació
12 de febrer del 2024
El lliurament dels Premis Gaudí, diumenge 4 de febrer, i els Premis Goya, aquest dissabte, han tornat a demostrar l'idil·li de Terrassa amb el món del cinema: més d'una vintena de nominacions i premis tenen algun vincle amb la ciutat.

Començant pels premis de l'Acadèmia de Cinema CatalàSaben aquell, de David Trueba, amb set estatuetes, té escenes que han estat rodades al Mas Viver de Torrebonica i zones properes a l'Anella Verda de la ciutat. Quico Sabaté, sense destí, també ha estat rodada parcialment a Terrassa. Dirigida per Sílvia Quer, es va endur un Premi Gaudí.

Un dels grans protagonistes de la nit va ser l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC): Estíbaliz Urresola, amb dos premis per 20.000 espècies d'abellesGina Ferrer, amb una estatueta per la mateixa pel·lícula, i Ariadna Ribas, amb un Premi per Creatura, són graduades de l'ESCAC. I també ho és l'il·lustre Juan Antonio Bayona, que està triomfant amb la seva pel·lícula La societat de la neu - un film que, en part, ha estat rodat als platós del Parc Audiovisual de Catalunya.

Aquest dissabte, els Premis Goya també han tingut Terrassa com a protagonista en moltes nominacions i guardons. La societat de la neu va ser la gran triomfadora de la nit, amb 12 premis, destacant els de millor pel·lícula i millor direcció. Però els altres premis que ha rebut, en categories tècniques, han estat en mans d'alumnes de l'ESCAC, com Laura Pedro (efectes especials), Oriol Tarragó (so) i Jaume Martí (muntatge). Una altra de les premiades va ser Estibaliz Urresola, per 20.000 espècies d'abelles, i Ane Gabarain com a millor actriu de repartiment per aquesta pel·lícula.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat que els guardons, "amb fort accent terrassenc", contribueixen a reforçar l'aposta de la ciutat per fer créixer el Parc Audiovisual de Catalunya i "ens animen a seguir impulsant totes les iniciatives necessàries per fer de Terrassa un referent europeu de producció i creació del sector audiovisual". Per altra banda, Ballart ha felicitat l'ESCAC per haver-se significat, un cop més, "com una gran fàbrica de talent cinematogràfic".
 

Rècord de rodatges

Els de les pel·lícules premiades als Gaudí i als Goya no van ser els únics rodatges que s'han dut a terme a la ciutat: el 2022, Terrassa es va situar com la segona ciutat catalana amb més rodatges, només superada per Barcelona. 

Segons va explicar Rosa Boladeras, regidora de Cultural, aquesta dada pot tenir molt a veure amb la sinergia que es genera amb l'ESCAC, ja que molt sovint l'Ajuntament cedeix espais de primers rodatges als alumnes. "Saben del tracte, que els hem tirat cable, i això fa que sovint mantinguin el lligam amb la ciutat", detallava. 
 

Programa d'acceleració d'empreses del sector audiovisual

El gran èxit del cinema terrassenc coincideix amb la posada en marxa de la primera edició del Programa de suport a l'acceleració d'empreses Diagnosi i Acció, adreçat específicament al sector audiovisual, que beneficiarà cinc empreses de l'àrea geogràfica de Terrassa.

Les empreses seguiran un programa basat en formació i mentoria, entre els mesos de febrer i setembre de 2024, amb tutories individuals per implementar un pla d'acció, amb suport de consultors especialitzats per identificar oportunitats de millora i creixement del projecte.

L'encarregat de dirigir el projecte i el consultor expert de les sessions de mentoria és Josep Beltran, consultor i responsable de l'àrea de Serveis Empresarials de la Cambra de Terrassa, com a expert en models de negoci, estratègia i gestió empresarial, recursos humans, màrqueting i vendes amb més de 20 anys d'experiència.