El crit d'ajuda dels alcaldes del Vallès Occidental davant dels estralls de la sequera

El Consell d'Alcaldies demana inversions, més subvencions i una actuació coordinada a l'hora de definir les restriccions

El Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental
El Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental | CCVOC
Nació
07 de febrer del 2024
Actualitzat el 08 de febrer a les 9:22h
El Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental ha aprovat aquest dimecres una declaració institucional amb relació a la declaració d'emergència per sequera, a través de la qual adrecen diverses peticions a la Generalitat i a la resta d'institucions competents: inversions, ampliació de les línies de subvenció als ens locals, i una actuació coordinada i consensuada amb els ens locals, tenint en compte les particularitats de cada territori.

En concret, els alcaldes i alcaldesses demanen a la Generalitat que s'afrontin de manera urgent les inversions necessàries per garantir el subministrament d'aigua a través de dessaladores i la regeneració. I, per altra banda, que ampliï les noves línies de subvenció als ens locals per executar obres que permetin augmentar l'ús de l'aigua regenerada, optimitzar la xarxa municipal de subministrament i controlar i reparar les canonades de manera ràpida i àgil.

Alhora, reclamen un diàleg imminent i que les actuacions es coordinin i es consensuïn amb els ens locals, i així definir de manera conjunta les restriccions i previsions en les pròximes fases de l'Emergència. En aquest sentit, demanen que es tinguin en compte les peculiaritats dels diversos territoris i la seva realitat socioeconòmica. 

Finalment, el Consell d'Alcaldies demana iniciar una campanya de sensibilització a la ciutadania per seguir fomentant l'estalvi d'aigua, de manera coordinada entre el Consell Comarcal i els municipis.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha explicat que des de l’Ajuntament s'està treballant per reduir la demanda d'aigua de xarxa al municipi, amb campanyes informatives però també intensificant les inversions per detectar fuites i reposició de la xarxa, buscant fonts alternatives - aigua freàtica i regenerada, per exemple -, o modificant l'estructura tarifària de l'aigua per promoure l'estalvi d'aigua.

La declaració sencera del Consell d'Alcaldies:

   Declaració del Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental per l'emergència per sequera by Naciodigital on Scribd