La sequera i les incerteses geopolítiques, les principals preocupacions de la Cecot

"Ni el govern ni les administracions han estat capaces d’anar al ritme que necessiten les empreses del segle XXI", ha reblat el president de la multisectorial Xavier Panés

Xavier Panés, a la trobada anual amb els mitjans de comunicació
Xavier Panés, a la trobada anual amb els mitjans de comunicació | ACN - Àlex Recolons
Nació
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 10:56h
La patronal Cecot ha alertat que moltes empreses es veuran immerses en una “situació crítica” d’aquí a la tardor per culpa de la sequera. En la tradicional trobada anual amb els mitjans de comunicació, el president de l'entitat, Xavier Panés, ha assegurat que després del sector primari, que ja ha patit “greument” la manca d’aigua, altres que es veuran afectats seran el turístic, el tèxtil o el químic.

En aquesta línia, Panés ha acusat les diferents administracions de no haver fet les inversions necessàries per mitigar l'impacte després de la sequera del 2008. “Mentre les empreses s’han adaptat a una velocitat de vertigen als canvis disruptius de l’entorn, ni el govern ni les administracions han estat capaces d’anar al ritme que necessiten les empreses del segle XXI”, ha reblat.

Així, i abans d’abordar els reptes del 2024, el president de la Cecot ha volgut fer balanç de l’any passat assegurant que, en línies generals, les empreses associades han tingut la percepció que ni els governs ni les administracions han estat capaces de donar respostes a les necessitats del teixit empresarial. En aquest sentit, ha assegurat que les demandes de l’any passat podrien ser les mateixes que aquest perquè “s’ha avançat ben poc”.

Panés, davant d'un 2024 "ple d'incerteses", ha assenyalat que l’actual exercici estarà marcat pels diferents processos electorals que hi hauran, “que sempre impliquen inestabilitat política”; la situació geopolítica, amb les guerres a Ucraïna i Gaza; o la greu sequera que pateix el país. Per tot plegat, considera que es fa molt difícil pronosticar que pot passar en el curt termini.

Aquí, per exemple, ha assenyalat que la conflictivitat al mar Roig ha obert escenaris no previsibles fa uns mesos com un encariment del preu del transport que pot tenir un impacte negatiu sobre la inflació i obligar al BCE a tornar a pujar els tipus d’interès, un escenari que pràcticament s’havia descartat.

El president de la patronal vallesana ha lamentat que, a banda de tot això, la inestabilitat política a Catalunya, i sobretot a l’Estat, no ajuden a crear un clima de “confiança” vers el sector empresarial. Panés ha recordat que el govern de coalició a Madrid ha instal·lat el país en una “inestabilitat de sèrie” amb un conjunt variat de forces polítiques obligades a “una continua negociació”. “No es pot resoldre tot a còpia d’impostos. Necessitem voluntat política i un compromís ferm per assolir acords de país en temes estructurals que traslladin estabilitat política i seguretat jurídica i elements de certesa per fer passes endavant”, ha apuntat.
 

Aposta per la transformació digital

Un d’aquests grans acords de país, per exemple, seria fer un Pla Nacional per a la transformació digital dotat amb 30.000 milions d’euros, per acompanyar efectivament les empreses en aquest gran repte per ser competitives. Tot i valorar positivament el Kit Digital, dotat amb 3.000 milions d’euros, Panés ha reconegut que les seves accions han tingut un impacte “limitat” i que cal anar molt més enllà.

Pel que fa a la resta de reptes per a l'exercici en curs, Panés ha insistit que les empreses necessiten una simplicació administrativa, que passa per una reforma de l'administració pública. Sobre aquesta qüestió, ha anunciat que Cecot impulsarà un gran pacte nacional per reformar l’administració pública i adaptar-la al segle XXI.

Altres reptes són un nou marc fiscal per a Catalunya, una flexibilització del marc laboral o l'impuls d'infraestructures clau com el Corredor Mediterrani, l'estació intermodal de La Llagosta o la B-40.