Primer curs de cirurgia tubular exoscòpica lumbar a l'Hospital MútuaTerrassa

La jornada inclourà una part teòrica, cirurgies en directe, estacions pràctiques i un cas clínic

La jornada la impartiran professionals del centre sanitari
La jornada la impartiran professionals del centre sanitari | Cedida
Redacció
06 de juny del 2023
Aquest dijous, 8 de juny, el Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa celebrarà el primer curs de cirurgia tubular exoscòpica lumbar, codirigit pel Doctor Marcel Garcia Bach, cap del servei, i els doctors adjunts Edgar Casajuana i Isaac Cardiel.

La jornada formativa se centrarà en una tècnica innovadora de cirurgia mínimament incisiva tubular de columna lumbar mitjançant un sistema de visualització exoscòpica 3D d'alta resolució, i es dirigeix a especialistes en cirurgia de columna, bàsicament neurocirurgians i traumatòlegs.

El curs s'iniciarà a les 9h a l'Edifici Docent de MútuaTerrassa, i en el transcurs de la jornada hi haurà una part teòrica, un apartat de cirurgies en directe, una estació pràctica i un cas clínic per debatre les opcions d'abordatge quirúrgic.

En la part teòrica s'exposaran els motius d'incorporació de la cirurgia tubular exoscòpica en els abordatges MISS de columna lumbar, la radiologia intraoperatòria i la col·locació del separador tubular, les indicacions d'aquest tipus de cirurgia, així com els seus tips and tricks.

Les cirurgies en directe es faran al Bloc Quirúrgic de l'HUMT i abordaran el recalibratge del canal, així com la tècnica de l'artrodesis tubular MISS TLIF amb exoscopi.

Pel que fa a les estacions pràctiques, se centraran en la col·locació del separador tubular sobre el model anatòmic, la visualització exoscòpica mitjançant el canal de treball tubular, així com el nou sistema de fresat navegable.

Finalment, el cas clínic que s'exposarà s'ha seleccionat en base a diversos indicadors, i el debat serà al voltant de les opcions quirúrgiques d'abordatge. Es preveu que es pugui tractar el recalibratge foraminal ipsilateral, el colateral i el recalibratge del canal raquidi bilateral i la tècnica de l'artodesis tubular MISS TLIF.

El contingut del curs s'imparteix pels tres codirectors i altres professionals del centre, com la Dra. Mònica Romero i la Dra Mònica Buxeda, adjuntes del Servei de Neurocirurgia de l'HUMT, la Dra. Maria Valcàrcel, adjunta del Servei d'Anestesiologia de l'HUMT i el Dr. Carlos Toledano i la Dra. Laura Pujals, ambdós residents del servei de Neurocirurgia.