Per què el projecte municipalista de Ballart es consolida a Terrassa?

Posar el focus en Terrassa i no dependre de sigles nacionals, alguns dels motius de la nova victòria de Tot per Terrassa

Jordi Ballart celebra la victòria a les eleccions
Jordi Ballart celebra la victòria a les eleccions | Nebridi Aróztegui
Marta Casas / Anna Mira
29 de maig del 2023
Actualitzat el 30 de maig a la 13:34h

Jordi Ballart serà novament alcalde de Terrassa, i per segona vegada ho farà liderant el projecte municipalista, Tot per Terrassa, que no només es consolida a la tercera ciutat de Catalunya en nombre d'habitants, sinó que augmenta suports respecte al 2019. Quatre anys després de donar la gran sorpresa i obtenir 10 regidors, desvancant 40 anys de socialisme, el projecte de Ballart suma un regidor més i n'aconsegueix 11 dels 27. No obstant això, revalidar el pacte amb ERC, que ha perdut tres dels cinc regidors no permetrà governar amb majoria absoluta. 

El mateix Ballart reconeixia en una entrevista a NacióDigital que els resultats dels anteriors comicis van ser "una sorpresa", però es mostrava convençut que el seu projecte era "més madur i ferm". I, efectivament, així ha estat. S'ha notat especialment amb les incorporacions a la llista, amb noms de persones rellevants com l'expresidenta de Prodis, Maise Balcells, la nedadora paralímpica Sarai Gascón o l'activista cultural Joan Salvador; la repetició de l'actriu Rosa Boladeras o l'educador Noel Duque, un dels fundadors de la formació. 

Cares conegudes que juntament amb el suport públic del conegut cantant egarenc Miki Núñez, han estat un dels motius que fins a 26.732 terrassencs, un terç de l'electorat local, hagi fet confiança a Ballart. L'experiència de l'alcalde, que governa la ciutat des del 2012 -primer amb el PSC i des del 2019 amb TxT-, segurament també ha aportat part de la victòria del partit local. 

Precisament Ballart i el seu projecte localista ha aconseguit primer desbancar i després frenar un PSC que enguany ha aconseguit refer-se en molts municipis de l'arc metropolità i fins i tot aconseguir la majoria absoluta a la veïna Sabadell amb Marta Farrés al capdavant. 

El vot de qui no vol unes sigles nacionals


Una altra de les claus de la victòria de Tot per Terrassa és el fet de no formar part d'un partit nacional, cosa que "ha obert moltes portes" al govern municipal en espais supramunicipals, tal com ha defensat el seu candidat. De fet, durant aquest mandat s'han creat comissions bilaterals amb la Generalitat i altres Ajuntaments, com el de Sabadell; i l'alcalde s'ha reunit amb ministres i consellers "cara a cara", explicava Ballart. "No em veuen com l'alcalde del partit X, sinó com l'alcalde de la ciutat".

A més a més, en un moment on el suflé del procés ja és quasi inexistent i les forces independentistes estan enemistades al Govern, Tot per Terrassa guanya adeptes en definir-se com una formació on tots els demòcrates hi són benvinguts, independentment de la seva ideologia personal. Un ventall ideològic ample que permet a molts veïns sentir-se còmodes.

Ballart revalida l'alcaldia després d'un mandat especialment complicat per la situació de pandèmia i, després, la inflació provocada per la guerra d'Ucraïna. Un mandat en què, com ha reivindicat en diverses ocasions, ha pogut tirar endavant gairebé un 80% del pla de govern, que ha compartit amb ERC; una fórmula que no podria repetir per assolir la majoria absoluta (els republicans tenen dos regidors). D'aquesta obra de govern, Ballart en destacava, en una entrevista a La Torre del Palau, la gratuïtat a l'Hospital de Terrassa, projectes encarrilats com l'antiga fàbrica AEG, Sala Badrinas, Vapor Cortès i les rieres, l'augment de la plantilla de la Policia Municipal en gairebé 70 agents i l'augment de recursos per al cos policial o l'acord per la Ronda Nord.