Terrassa instal·larà plaques fotovoltaiques en quatre poliesportius

Es reduiran 512 tones d'emissions i l'excedent d'energia podria beneficiar 400 famílies

La instal·lació començarà aquest any.
La instal·lació començarà aquest any. | AjM
23 de març del 2023
Actualitzat a les 12:12h
Quatre poliesportius de la ciutat tindran plaques fotovoltaiques a les seves teulades. L'Ajuntament de Terrassa ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona dins del programa sectorial Renovables 2030 per instal·lar plaques al poliesportiu de la Maurina, al de Sant Llorenç, al pavelló municipal de Can Parellada i també a l'àrea Olímpica.

L'objectiu principal és reduir el cost en energia que l'Ajuntament paga en aquests equipaments. En concret, Terrassa l'any 2022 va pagar vuit milions d'euros, cinc milions més que l'any 2021 segons ha explicat la tinenta d'alcaldia, Ona Martínez, en roda de premsa. "Són diners públics que no donen servei a les persones sinó que serveixen per engreixar beneficis empreses elèctriques".

El cost de la instal·lació frega l'1,3 milions d'euros dels quals la Diputació n'ha atorgat 1,16 milions. D'aquesta manera les arques públiques hauran d'afegir un 10% -129.000 euros- entre aquest 2023 i el 2024.

A banda d'aquests quatre equipaments, l'Ajuntament està pendent de rebre una altra subvenció, en aquest cas de 150.000 euros per posar plaques a la coberta de l'Arxiu Històric i Comarcal, situat al barri del Segle XX.

400 famílies es podrien beneficiar de l'excedent

L'objectiu d'aquestes instal·lacions és cobrir la demanda d'energia dels poliesportius, menys el de la zona Olímpica, que té un consum superior. D'aquesta manera, la reducció de la petjada de carboni entre els cinc equipaments serà de 512 tones d'emissions anuals de CO2.

A més a més, es calcula que hi haurà cert excedent que podria beneficiar a unes 400 famílies de l'entorn dels equipaments a través de futures comunitats energètiques. Des del govern municipal també s'ha explicat que la implicació de les empreses de l'entorn ha de ser també un objectiu. A més a més, l'excedent serviria per donar servei a les famílies vulnerables de la ciutat.

Entre els poliesportius escollits hi ha els que disposaven d'una estructura i una coberta que facilités la instal·lació de les plaques. L'Ajuntament va valorar el poliesportiu de Can Jofresa, però va quedar descartat perquè caldria fer primer una actuació a la teulada i encariria el projecte.

Està previst que pròximament començarà la licitació per poder instal·lar les plaques -primer a la Maurina i a la zona Olímpica- aquest 2023 i a Sant Llorenç i a Can Parellada, l'any 2024.