Terrassa crearà un nou barri al sud de la ciutat

Se situarà entre la C-58 i la carretera de Rubí i comportarà l’ampliació del Parc de Vallparadís i la renaturalització d’un tram de la riera del Palau

Així quedarà el tram de la carretera de Rubí a Can Jofresa.
Així quedarà el tram de la carretera de Rubí a Can Jofresa. | Aj. Terrassa
LaTorre
21 de març del 2023
Actualitzat a les 17:00h
Terrassa fa un pas endavant per transformar el sud de la ciutat i convertir una zona desendreçada d'horts i barraques amb un nou barri verd. Es tracta de l'anomenat sector Palau Nord, un espai de 400.000 metres quadrats situat entre el barri de Can Jofresa i l’autopista C-58, per on discorre també la riera del Palau i la carretera de Rubí. El ple municipal d'aquest divendres 24 de març aprovarà la proposta d’Avanç de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per fer-ho possible. 

El projecte obre la porta a l’ampliació del Parc de Vallparadís i la renaturalització d’un tram de la riera del Palau i la transformació de la carretera de Rubí en una travessia urbana. D'aquesta manera es podria connectar amb el futur parc de Can Casanovas, escurçant la distància amb Can Parellada i les Fonts a través d'una via verda i ciclable. 

En roda de premsa, l'alcalde, Jordi Ballart, i el regidor d'Urbanisme, Carles Caballero, han parlat de "la Terrassa del futur per transformar la porta sud de la ciutat". "El nou sud que s'obre amb aquest projecte a la ciutat, més digne, amb més verd i amb un 50% d'habitatge protegit", ha destacat Caballero. 

 

Presentació de la nova zona al sud de la ciutat. Foto: Aj. Terrassa


Amb la modificació, l'àmbit del sector de Palau Nord previst pel POUM de 2003 es redueix de forma substancial, ja que passa de 407.044 m2 a 290.771 m2, els 117.000 m2 restants s'integraran a l'Anella verda com a sòl no urbanitzable. I, d'altra banda, s'incrementa el percentatge per zones verdes, que representa la incorporació de 80.000 m2 més de zona de parc. 

La meitat dels habitatges seran de protecció oficial

La requalificació dels terrenys disminueix l’edificabilitat del sector i contempla reservar un 90% per habitatges i un 10% destinat al sector terciari. En total es preveuen 2.000 pisos dels quals 1.150 serien de protecció oficial amb preus limitats. Aquests edificis estarien situats en dues zones: una entre la carretera de Rubí i l’avinguda de Santa Eulàlia i, l’altra, a la banda sud de la carretera de Rubí.

L'avanç de modificació del POUM doncs es planteja com "una oportunitat" per reformular i estructurar aquest sector, convertint el traçat de la riera del Palau en un connector ecològic i l’eix vertebrador de nous espais lliures que contribueixin a l’ampliació de la superfície del Parc de Vallparadís.
 

La transformació contempla la naturalització de la riera de Palau. Foto: Aj. Terrassa


La nova ordenació doncs, va de la mà amb el que recull el Pla director de les rieres de les Arenes, del Palau i de Rubí, redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que, per al tram sud de la riera del Palau, preveu la renaturalització i la integració ambiental a cel obert, en comptes del cobriment.

Està previst que una vegada s'aprovi l'avanç s’obrirà el termini d’exposició pública abans de continuar amb la seva tramitació, que podria allargar-se fins a dos anys.