​Terrassa recordarà les víctimes de la Riuada amb un espai escultòric

Centenars de persones es van veure afectades per les riuades que van devastar Terrassa la matinada del 25 al 26 de setembre de 1962

Així serà el memorial de les Riuades del 1962 a Terrassa.
Així serà el memorial de les Riuades del 1962 a Terrassa. | Aj. Terrassa
LaTorre
21 de març del 2023
Actualitzat a les 11:19h
L’artista visual terrassenc Gabriel Verderi serà l'encarregat de fer el memorial escultòric per recordar les víctimes de la Riuada que va devastar Terrassa l'any 1962. L'espai d'homenatge estarà ubicat al Pla de la Corneta, entre els barris de les Arenes, Montserrat i Torres-sana, concretament, a la confluència dels dos camins que hi ha a l’interior. 

Les riuades que van devastar Terrassa la matinada del 25 al 26 de setembre de 1962 i l'objectiu és mantenir el record de les persones i famílies que es van veure afectades com a part de la història de la ciutat. 

El pressupost previst per al projecte que s'anomenarà Marca d'aigua és de 84.000 euros i la previsió és iniciar les obres abans que s’acabi l’estiu per tenir-ho enllestit a finals d'aquest any. L’element escultòric està format per diferents elements simbòlics que interactuen en un mateix espai i fan referència a la ciutat, a les rieres i al temps. A més a més, utilitza la forma, la llum i l’ombra per fer present de forma poètica el camí de l’aigua, el territori, la memòria i el cicle.

La peça està composta per dues parts: d'una banda una plataforma blanca, fina i irregular de ciment forjat que, com si fos un tros de paper blanc levitarà sobre el terra. El seu gruix i la lleugera inclinació accentuarà la sensació de fragilitat. 

Aquesta planxa transitable quedarà travessada pel Camí de l’aigua: és una peça de forma allargada d’acer inoxidable sorrejada que s'elevarà en un angle de seixanta graus en direcció nord-oest, assenyalant el naixement de la riera de les Arenes.
 

Presentació del memorial per les víctimes de les riuades de Terrassa. Foto: Rafel Casanova


La seva forma triangular i l’orientació està pensada perquè el sol s’hi reflecteixi durant el recorregut diari, creant diferents matisos i intensitats lumíniques sobre la seva forma sinuosa. Així mateix i, com si fos l’agulla d’un rellotge de sol, la seva ombra dibuixarà la forma de la riera sobre la plaça, un dibuix que s’anirà desplaçant i canviant de forma i llargada a mida que transcorri el dia. Aquesta mateixa línia-ombra es transformarà en un Camí de llum en el terra de la plaça durant la nit, un recordatori íntim i poètic per recordar el moment més intens de quan va succeir la tragèdia.

Gabriel Verderi és un artista visual Terrassenc que utilitza els diversos mitjans per plantejar reflexions sobre la pròpia experiència vital i també sobre els elements que li permeten articular el llenguatge. La seva obra s’ha caracteritzat per una evolució  constant cap a aspectes cada cop més essencials, donant molta importància a trobar
l’equilibri entre la idea i la formalització.