Isabel Marquès s'acomiada després d'onze anys com a Síndica de Terrassa

La manca de resposta per part de l'Ajuntament centre els greuges oberts durant el 2022

El síndic de Greuges de Terrassa entrant, Mustapha Ben el Fassi, i la síndica sortint, Isabel Marquès
El síndic de Greuges de Terrassa entrant, Mustapha Ben el Fassi, i la síndica sortint, Isabel Marquès | Nebridi Aróztegui
17 de març del 2023
Actualitzat a les 16:11h
Onze anys, dos mandats i 16.710 d'actuacions per defensar la ciutadania. Isabel Marquès Amat s'ha acomiadat com a Síndica de Greuges de Terrassa entre els anys 2010-2016 i del 2018 al 2023. Ho ha fet durant el ple extraordinari de l'estat de la ciutat d'aquest divendres 17 de març.

Acompanyada per diverses sindicatures municipals de poblacions veïnes i aplaudida per tots els grups polítics, Marquès ha fet una tasca ingent a la ciutat per defensar els drets dels terrassencs des de l'oficina situada a la Masia Freixa. El seu relleu l'ha agafat el Mustapha Ben el Fassi Mezouar, amb qui LaTorre va conversar fa només uns dies. 

En el seu discurs, Marquès ha volgut fer una recomanació als representants polítics "l'Administració no dona drets, sinó que els ha de garantir. Els drets ja formen part de les persones i estan recollits en totes les declaracions universals de drets humans i entre elles cal destacar la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, de l’any 2000". 
 

Última intervenció de la fins ara Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès. Foto: Aj. Terrassa


En aquest sentit ha destacat que ha quedat pendent de resposta d’acceptació o no acceptació per part de l’Ajuntament un total de 32 recomanacions emeses durant el seu mandat i ha recordat que l'ajuntametn"t dos mesos per respondre si accepta o no". 

Manca de resposta de l'Ajuntament
L'any 2022 la Síndica ha tramitat un total de 2.710 actuacions de les quals 2.184 consultes i assessoraments, un número que cada any incrementa. Pel que fa als greuges, s’han obert 162 expedients: 69 finalitzats i 93 en tràmit, dels quals 69 estan pendent de rebre informe de l’Ajuntament.

En la memòria s'explicita que la principal causa que ha originat més expedients de greuges han estat relacionats amb la manca de resposta per part de l’Ajuntament a instàncies presentades per la ciutadania: 49 greuges, seguit de 21 greuges per multes de trànsit i incompliment d’ordenances.

Finalment, el nou Síndic de la ciutat, Mustapha Ben El Fassi Mezouar, ha reiterat que és "el síndic de tota la ciutat de Terrassa i no d'un col·lectiu en concret". Ha agraït l'acompanyament de Marquès i el suport que va rebre per ser el nou síndic de la ciutat. Especialment, ha expressat que està preocupat per les persones grans que "se senten desemparades" també per aquelles persones "que no tenen un habitatge digne ni una feina" així com "totes les formes de violència i discriminació cap a la dona" o els drets dels infants.
 

Mustapha Ben El Fassi Mezouar en la seva intervenció en el ple municipal. Foto: Aj. Terrassa


Ben El Fassi ha explicat que treballarà "colze a colze" amb l'Ajuntament i pel que fa al possible canvi d'ubicació de la seu de la Sindicatura de Greuges, que actualment es troba a la Masia Freixa, al parc de Sant Jordi, ha explicat que hi ha diverses entitats i col·lectius disconformes en fer el canvi. "La ciutadania ha de ser atesa en un lloc digne, accessible, ben comunicat i un lloc cèntric i en un entorn agradable", ha conclòs.

Per la seva banda, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha agraït el "tarannà, i la proximitat" de Marquès. "Has donat un caràcter propi a la sindicatura de greuges de la ciutat i has estat un exemple per altres sindicatures, gràcies pel compromís amb els drets humans i la teva tasca que moltes vegades ha anat més enllà". També ha volgut agrair la intervenció de Ben el Fasi. "Compta amb la cooperació i la complicitat del govern i de l'ajuntament per fer realitat els objectius que ha explicat". 

La Sindicatura de Greuges a Terrassa
El 29 d’abril de 2004, el Joan Sales va ser nomenat primer Síndic de la ciutat i, en finalitzar el seu mandat de cinc anys, prengué el relleu la Sra. Isabel Marquès Amat, Síndica Municipal de Greuges de Terrassa del 29 gener de 2010 fins a l’11 d’abril de 2016.

El 2017 l’Ajuntament va impulsar el procés participatiu per l’elecció i nomenament del/la Síndic/a, essent la Sra. Isabel Marquès Amat l’opció més votada per la ciutadania per exercir novament el càrrec de Síndica fins al 2023.