Receptors GPS i càmeres per preservar l'àliga cuabarrada al Parc de Sant Llorenç del Munt

El projecte, que vol evitar l'impacte de la massificació sobre aquest ocell en perill d'extinció, es podria reproduir en altres espècies arreu del món

L'àliga cuabarrada és una espècie en perill d'extinció
L'àliga cuabarrada és una espècie en perill d'extinció | Cedida a Nació
19 de febrer del 2023
L'àliga cuabarrada o perdiguera és una espècie en perill d'extinció i un dels seus principals hàbitats és el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Es tracta d'una zona amb una gran afluència de visitants, fet que en pot comprometre la seva conservació. Per evitar-ho, fa uns mesos es va engegar un projecte pioner on la tecnologia juga un paper determinant amb l'ús de receptors GPS i càmeres de videovigilància.

La iniciativa Tech4Nature, pionera a l'Estat i que es podria reproduir en altres espècies d'ocells arreu del món, és fruit de la col·laboració entre la Diputació de Barcelona, el mateix parc natural, la Unió Internacional de la Conservació de la Natura (UICN)i l'empresa tecnològica Huawei.
 

Monitorar el flux de visitants

Després d'una primera fase d'estudi, s'han instal·lat receptors de GPS que segueixen els moviments d'una parella d'àligues cuabarrades, i tres càmeres de videovigilància amb micròfon incorporat que funcionen mitjançant panells solars, que aniran recarregant progressivament la bateria. Les càmeres recullen informació sonora i de moviment i s'han instal·lat enfocant el niu de l'àliga cuabarrada, per tal de documentar-ne el comportament, i al sender proper a la zona de cria de l'espècie, per tal de monitorar el flux de visitants. 


"Amb la pandèmia, el nombre de visitants al parc ha augmentat considerablement i hi ha una hipersaturació dels espais naturals, que ens porta a la necessitat de reordenar-los", explica Valentí Junyent, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona

Abans de la pandèmia, el 2019, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ja va rebre 319.000 usuaris. En la mateixa línia, Theresa Jaama i Arnau Teixidor, vicepresidenta de Huawei Espanya i responsable del Centre de Cooperació de la Mediterrània de la UICN, respectivament, han concordat que cal avançar cap a "ecosistemes digitals" i posar la tecnologia al servei de la natura, per tal de minimitzar l'impacte humà.
 

Projecte pioner a l'Estat 

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ha estat l'aposta escollida per a desenvolupar aquest projecte pioner a l'Estat, ja que el parc comptava amb una llarga trajectòria ajudant a protegir l'àliga cuabarrada.

"Des del 1988 estem vigilant l'evolució de l'espècie. A partir dels anys noranta, les àrees de nidificació d'aquestes aus es van reduir a la meitat", assenyala Àngel Miño, director de l'espai protegit. Per ara, els primers resultats de les càmeres i els receptors GPS han estat molt satisfactoris, amb informació que permet als experts no només observar el comportament prou dels nius, sinó també de les zones on s'alimenten. La fase de cria començarà en breu, cap a finals de febrer.
 

Presentació del projecte TechNature a Terrassa Foto: Marina Torras


En una segona fase del projecte, de cara a finals d'any i principis de 2024, s'instal·laran receptors de GPS també a les cries de l'au, per tal d'ajudar a determinar l'èxit reproductiu. També es col·laborarà amb la Universitat de Girona (GILAB i Grup d'Investigació de Biologia Animal) per dissenyar un sistema d'alertes que puguin avisar els responsables de l'espai natural, així com els visitants, d'una possible intrusió a l'espai de cria d'aquestes àligues. Les dades obtingudes serviran per reordenar la gestió de l'espai públic, expliquen els responsables del parc natural.

Tots els actors participants esperen que aquest projecte, que també s'aplicarà en altres espècies a la Xina, Maurici, Mèxic i Suïssa, sigui només l'inici d'una nova línia de conservació de la fauna i la flora a través de solucions tecnològiques gràcies a la col·laboració público-privada.