11,3 milions dels pressupostos per a Terrassa: Educació, Salut i Seguretat, les principals inversions

Es remodelarà i ampliarà l'Hospital de Terrassa, també l'escola Antoni Ubach i es construirà el Parc de Bombers

Ona Martínez, alcaldable d'ERC a Terrassa i primera tinent d'alcalde, presentant els pressupostos de 2023 per a Terrassa
Ona Martínez, alcaldable d'ERC a Terrassa i primera tinent d'alcalde, presentant els pressupostos de 2023 per a Terrassa | Marina Torras
03 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:30h
Els Pressupostos de la Generalitat del 2023 destinaran 11.077.645 € per al 2023 en inversions d'obres a Terrassa, més 220.000€ per a la urbanització de l'Institut Can Roca. Els àmbits que més es beneficiaran d'aquests diners el 2023 és el de la salut i l'educació, i, més de cara al 2026, el de la seguretat, amb la construcció del nou parc de Bombers de Terrassa. De cara al 2026, els pressupostos sumaran 27.166.111€ més d'inversió, amb un total de 38.243.756€ de 2023 a 2026, i s'invertirà en 34 projectes a la ciutat. 

Ona Martínez, alcaldable d'ERC Terrassa i primera tinenta d'alcalde, ha presentat aquest divendres els pressupostos que es destinaran a la nostra ciutat. Martínez ha declarat que són uns "pressupostos històrics de 41 milions d'euros a tot el país, donen resposta directe als problemes del territori i compten amb una àmplia majoria sindical". S'aprovaran definitivament al març.

Inversions en Salut
La preocupació per una salut pública de qualitat sempre ha estat una de les reivindicacions històriques de Terrassa, amb manifestacions com la del passat 14 de gener que ho demostren. Per això, l'alcaldable d'ERC Terrassa ha celebrat que Salut sigui un dels àmbits que més inversió s'emporti. 1.284.000 es destinaran a l'àmbit de la Salut a tota Catalunya, fent una aposta per reduir les llistes d'espera i millorar l'atenció primària. 

La inversió més gran d'aquest 2023 en salut a Terrassa és l'ampliació i remodelació de l'Hospital de Terrassa, amb 2.700.000€, a més d'altres inversions en maquinària i reposicions per a l'hospital. També s'invertiran 750.000€ fins el 2026 en millorar el CAP Terrassa Oest. Arreu de Catalunya s'invertiran 30 milions en salut mental, i alguns d'aquests aniran directament a la nostra ciutat. També esperen l'arribada de personal sanitari, incorporat durant la pandèmia. Uns 4.000 sanitaris s'han incorporat arreu de Catalunya, i, per tant, esperen imminentment alguns d'ells a Terrassa

Hi ha altres partides pressupostàries que no estan desglossades encara per territori, i, per tant, no es sap quants diners es destinaran a algunes obres en concret. Per exemple, hi ha compromís de la Generalitat per executar la residència Sant Pere Nord a Terrassa, però encara no està definida la inversió corresponent. 

Inversions en Educació
La inversió més gran en Educació serà l'ampliació de l'Escola Antoni Ubach per a un Institut Escola de dues línies d'Infantil i primària i dues línies d'ESO, amb una fase d'execució de les obres amb 3.266.200,95 euros pressupostats. També es poden comptar els 220.000€ per a la urbanització de l'Institut Can Roca. 

El conseller Cambray ja va avançar, en la seva última visita a Terrassa, que destinaria 2.4 milions a millorar 9 equipaments educatius a Terrassa i es retirarà el fibrociment d'aquests, una demanda històrica dels centres. Una de les novetats és que es consolida la gratuïtat de la i2 a les escoles bressol públiques, i, per donar resposta a tota la demanda, s'incrementaran les places amb noves línies a la ciutat. 

El nou parc de Bombers
La principal inversió prevista per al període 2023-2026 és la reforma i l'ampliació del Parc de Bombers de Terrassa, amb 6.383.092,52 euros pressupostats. "Forma part de l'aposta per vetllar per la seguretat, a Terrassa i a tots els municipis. Perquè els Bombers també són seguretat", ha proclamat Martínez. 

Habitatge i Indústria  
Pel que fa a les promocions d'habitatge públic, Terrassa comptarà amb dues grans de cara al 2026, a banda d'altres petites. Entre les grans, es construiran 37 habitatges públics al sector Vapor Cortés, amb un total de 5.116.640,81 euros pressupostats, i 196 habitatges a Torre Sana, amb 2.114.011,53 euros pressupostats. 

En total, es comptarà amb més de 250 habitatges públics a la ciutat i una inversió total de 8,9 milions en aquesta àrea a Terrassa. 

A nivell industrial, els pressupostos contemplen 680 milions d'euros per a l'execució del Pacte Nacional per a la Indústria, dels quals, una part es destinarà a Terrassa. "Tenim una història industrial indiscutible i volem seguir creixent", ha comentat Martínez, que també ha destacat la inversió que es va fer a la planta Gas Gas de la ciutat, amb 5,7 milions per part de la Generalitat i la creació de 41 nous llocs de feina. 

I les infraestructures i línies ferroviàries?
La C-58 i la N-150 rebran les inversions directes més grans en infraestructures, amb 1.889.080,38 euros, centrats sobre tot en aquest 2023 i el 2024. Pel que fa a les línies ferroviàries, el perllongament dels FGC a Terrassa rebrà aquest any 810.055 euros. 

La polèmica Ronda Nordno ha rebut ni un euro dels pressupostos, sinó que compta, per ara, amb el compromís d'ERC d'executar-la. Al març es durà a terme una reunió pel conveni. "No correspon als pressupostos fer aquesta inversió", ha destacat Ona Martínez, "Si durant 30 anys han volgut fer aquesta Ronda Nord i sempre ha estat prioritària, perquè no l'han fet ja quan governaven?", ha preguntat l'alcaldable, que ha acabat reiterant que "No es pot defensar la Ronda Nord, i, per tant, més fum i més cotxes, i alhora defensar l'Anella Verda de Terrassa".