«Totxanes solidàries» per recaptar fons per la nova seu d'AVAN

La fundació ha posat en marxa la campanya de micromecenatge, que durarà fins que entri en funcionament el nou local. Cada totxana té un preu simbòlic de 10 euros

Anna Soler i Mònica Polo, subjectant una de les totxanes solidàries
Anna Soler i Mònica Polo, subjectant una de les totxanes solidàries | Nebridi Aróztegui
31 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:54h
Una totxana equival a deu euros, un preu simbòlic que, sumant i sumant, vol aconseguir els fons suficients per a la construcció i habilitació d'una nova llar per la Fundació Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN). La fundació, que enguany farà 30 anys que està activa a la ciutat, ha engegat la campanya de micromecenatge "Totxana solidària", que estarà activa fins a l'entrada en funcionament del nou local, a la nau Pont Aurell i Armengol (carrer Sant Francesc 71). 

Es tracta de petits clauers amb totxanes d'argila fetes pels mateixos usuaris del centre. "Són les totxanes que simbòlicament ens fan falta per acabar de construir el local", ha explicat Anna Soler, directora general de la fundació. AVAN atén aproximadament uns mil pacients a l'any que pateixen malalties neurològiques (tals com alzhèimer, Parkinson o esclerosi múltiple) i pretenen que amb el trasllat a la nova seu, el nombre es tripliqui, a més de poder donar més atenció a infants, joves i famílies d'aquests pacients. "A Sabadell vam tenir un cas similar, ens vam traslladar en una nova seu al centre de 1.500 m2, i vam comprovar que el nombre de pacients que ateníem es va triplicar", ha afegit Ramon Costa, secretari del Patronat de la Fundació.  

Cada petita totxana compta amb un codi QR, que, un cop escanejat, permetrà entrar a la pàgina web d'AVAN i veure com avancen les obres. Comptarà amb un vídeo de l'exterior i l'interior de la nau, i es podrà veure el procés des dels primers treballs fins a la finalització d'aquests. Les totxanes es podran adquirir a través de la seu d'AVAN, també a partir de la web i a les taules informatives que implementaran pròximament, a més dels esdeveniments on la fundació participi. A més d'adquirir la totxana, també es pot fer la donació a través del número bizum 06450. 
 

Una de les totxanes solidàries, amb un preu simbòlic de 10 euros, feta pels usuaris del centre AVAN Foto: Nebridi Aróztegui


La presentació de la campanya ha estat el primer acte que la fundació organitza pels 30 anys, en un 2023 on volen que l'aniversari sigui molt present. La data oficial és el 17 juny. Al principi es va fundar amb 27 famílies, i ara ja compta amb 1.029 famílies associades. 

El 2024 entrarà en funcionament la nova nau
Les obres de la nova nau van engegar-se el 2022 amb la rehabilitació de l'espai, amb la coberta, l'estructura, la façana i l'interior, gràcies a la subvenció de 500 mil euros de la Generalitat i la Diputació. Aquest 2023, la fundació vol centrar-se en el condicionament interior de la seu i els equipaments, delimitant els espais i les instal·lacions. La intenció és que el 2024 s'acabi amb el mobiliari i es posi ja en marxa el nou centre, que ocuparà 1.500 m2 i dues plantes. La cessió de la nau per part de l'Ajuntament, que abans acollia l'antiga fàbrica tèxtil Pont Aurell i Armengol de Terrassa, serà apta per un període de 50 anys. 

El pressupost total per a la rehabilitació, construcció, equipament i posada en marxa del nou centre és de 2.500.000 euros. A través dels sopars solidaris, com el celebrat el passat octubre a l'Hotel Don Cándido, els concerts i els esdeveniments organitzats per captar fons aquest 2022, AVAN ha recaptat 25.000 euros. L'Ajuntament ha reafirmat el seu compromís amb el centre neurològic. "No ens cansarem d'acompanyar-los en la seva tasca, amb un component humà molt important de tracte amb les persones, a més de l'ajuda farmacèutica", ha mencionat Mònica Polo, regidora de Salut.