1 de 10
Exposició

Viu la història dels 40 anys del cos de Bombers amb l'MNACTEC

La inauguració que repassa les quatre dècades dels Bombers de la Generalitat s'inaugura aquest dijous i compta amb un objecte estrella: el primer helicòpter utilitzat per apagar incendis de tot l'Estat

Els cascos que han fet servir els Bombers de la Generalitat al llarg de 40 anys | Marina Torras
per Marina Torras, Terrassa | 26 de gener de 2023 a les 13:11 |
A les 18.30 hores d'aquest dijous ja es podrà visitar al MNACTEC l'exposició itinerant "Bombers 40 anys", que commemora el 40è aniversari de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya. Com a homenatge, l'exposició compta amb objectes utilitzats pel cos de Bombers al llarg de 40 anys d'història, per tal que els terrassencs puguin veure l'evolució. 
 

L'helicòpter provenia de l'aeroport de Sabadell i portava 15 anys inactiu Foto: Marina Torras

 

L'helicòpter es podrà visitar per dins Foto: Marina Torras


Un dels objectes estrella és l'helicòpter model Bölkow BO 105, adquirit per la Generalitat l'any 1982 i el primer helicòpter utilitzat a Catalunya i l'Estat Espanyol en l'extinció d'incendis. La ciutadania podrà visitar-lo per dins, un aparell amb la darrera tecnologia de l'època que es va desenvolupar a Stuttgart (Alemanya) i que permet fer girs 360 graus. És la primera vegada que s'exposa, ja que abans estava a l'aeroport de Sabadell. El futur de l'helicòpter és un misteri: no se sap si el museu el conservarà, o, per contra, el retornarà al cos. 

La mostra també compta amb el camió d'incendis Ford TT i la Motobomba Montserrat, relíquies del cos, a més de la camioneta Land Rover "Carrosseta", amb capacitat de 500 litres d'aigua. Estan exposats els quatre uniformes d'intervenció que han tingut els Bombers i diversos documents escrits, materials fotogràfics i vídeos on s'explica la història del cos i aquells moments més destacats.

 

Els documents escrits de Terrassa i el cos de Bombers Foto: Marina Torras


"Un dels elements més rellevants és el ràcord Barcelona. Abans, cada població tenia el seu, fet que impossibilitava que els bombers poguessin ajudar en incendis de gran magnitud en altres poblacions", ha explicat Esther Font, responsable d'Exposicions del MNACTEC. És invent del 1917 d'un sabadellenc, Teodoro Sanmartí, que consistia en una peça metàl·lica per acoblar mànegues que permetia ajustar-se a totes les mides de mànegues i sortides d'aigua. 

 

Ràcord barcelona, inventat el 1917 per un sabadellenc Foto: Marina Torras


Mirar cap als reptes del futur del cos


Una de les prioritats del MNACTEC és mostrar l'avançament de la tecnologia en aquestes quatre dècades. "Abans no hi havia mòbils, i podíem trigar fins a 12 o 13 hores en adonar-nos del que havia passat i enviar ajuda, si algú s'havia perdut. Ara, amb l'opció d'enviar ubicació és un moment i amb cinc minuts ja sabem on és", constata Marc Ferrer, historiador, bomber i comissari de l'exposició. 

L'exposició també vol mirar cap al futur, a banda de repassar el passat. Per això, al llarg de la visita hi haurà un plafó que indicarà el futur Parc de Bombers que es construirà a Terrassa, previst per l'any vinent i amb una inversió de 6 milions d'euros. 

 

Participació