Famílies de l'EMM: «No puc pagar 400 euros al mes perquè els meus fills estudiïn música»

La ja aplicada tarifació social provoca el neguit i l'enuig del gairebé el 45% de les famílies de l'Escola Municipal de Música i el Conservatori de Terrassa, que han vist apujades les seves quotes

Conservatori de música de Terrassa.
Conservatori de música de Terrassa. | GSV
28 de gener del 2023
No és el primer cop que les famílies de l'Escola Municipal de Música (EMM) i el Conservatori de Terrassa es queixen de l'aplicació de la tarifació social, que divideix en nou trams la renda familiar en funció dels membres de la unitat familiar i estableix així les quotes que cada tram ha de pagar.

Ara, l'APA de l'EMM i les famílies que han vist augmentat el seu rebut mensual han volgut anar un pas més enllà i han acudit a la Síndica de Greuges de Terrassa, que al seu torn ha mantingut una reunió amb Teresa Ciurana, regidora d'Educació, a més d'obrir un debat durant l'Audiència Pública de l'alcalde. 

Com funciona la tarifació social?
Aplicant la tarifació social i pel que fa a una família de quatre persones, la renda familiar que pertocaria al tram 1 seria de 16.732,23 €, en comparació amb la del tram 9, que seria de 83.661,17 €. Així, s'establiria que el tram 1 hauria d'abonar una quantitat de 19,93€ pel que fa al curs bàsic 1 i 2 de l'EMM per a infants i joves (a partir de 7 anys), mentre que el tram 9 hauria d'abonar una quantitat de 199,28 € pel mateix curs. 

Aquest sistema, que ja s'aplicava a les escoles bressol, s'aplica també a l'Escola Municipal d'Art i Disseny. L'EMM, però, critica que els nous preus s'han aplicat en aquest mateix curs, quan les famílies ja havien fet la preinscripció sense saber què pagarien. Novament, critiquen que al març han de fer la preinscripció del curs vinent i segueixen sense saber què pagaran. "La música sempre ha estat un luxe, però això és massa. Ja pago 200 euros al mes perquè el meu fill estudiï música a l'EMM, i l'any vinent la meva filla ja passarà al curs bàsic, per la qual cosa hauria de pagar 200 més per ella. No puc pagar 400 euros, els hauré de treure", es lamenta la Beatriz Puras, mare que duu els seus dos fills a l'Escola Municipal de Música. 

"Moltes famílies estan en la mateixa situació, pensant que hauran d'esborrar els seus fills de l'escola. D'altres, ja s'han esborrat", explica Montserrat López, presidenta de l'APA de l'EMM, davant la queixa que a Sabadell, l'Escola Municipal de Música és un 30% més barata que a Terrassa i que la tarifació social només compta amb sis trams, sent la renda màxima apta per calcular la quota en una unitat familiar de quatre membres de 36.502 €. Amb la tarifació social a Terrassa, les famílies pertanyents al tram 7 han tingut un augment del 5% respecte l'any passat, el tram 8 d’un 10% i el tram 9 d’un 17,5%

Més famílies amb menys recursos beneficiades
Davant les al·legacions de l'APA i les famílies, Ciurana reivindica que el percentatge de famílies apuntades a l'EMM que ha vist augmentades les seves quotes és del 48'94%, mentre que un 51% han vist reduïdes les seves quotes -o s'han quedat igual- per pertànyer del tram 1 al 6. Desglossant, un 36,04% han vist com la seva quota baixava (pertanyen del tram 1 al 5) i un 14,82% s'han quedat igual amb el rebut (pertanyen al tram 6).

"Ens agradaria tenir més finançament, però és el que tenim. La tarifació social no és més que una voluntat d'evitar que les quotes siguin una barrera econòmica per a cap família de la ciutat", ha expressat Ciurana, que argumenta que més famílies sense alts recursos sortiran bonificades d'aquest nou sistema, i per tant, més alumnes podran estudiar música. 

Tot i així, la regidora -en la mateixa línia que l'alcalde de Terrassa durant l'Audiència Pública- s'ha compromès a estudiar els preus per tal d'ajustar-los en cas que fos necessari, i tenir així les noves quotes abans del març, mes de la preinscripció. La presidenta de l'APA afirma que no vol una simple rebaixa d'aquestes, sinó que vol que s'equiparin amb Sabadell, perquè "no pot ser que una escola pública costi el mateix que una privada", referint-se al CEM (Escola de Música i Conservatori Professional CEM Terrassa).