Terrassa invertirà 12 milions d'euros en 24 projectes per pacificar la ciutat

Una de les obres de més importància serà la transformació i millora de l'accessibilitat d'una cinquantena de voreres i cruïlles, que començarà aquest mes centrant-se en tres cruïlles

Mapa de la transformació de la cinquantena de cruïlles i voreres de Terrassa
Mapa de la transformació de la cinquantena de cruïlles i voreres de Terrassa | Ajuntament de Terrassa
16 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:08h
L'Ajuntament de Terrassa fa una aposta clara per la pacificació de la ciutat, donant protagonisme als vianants  per tal que en un futur puguin gaudir d'una ciutat "més caminable, respirable i més bonica", tal i com ha mencionat Lluïsa Melgares, Tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. Per aquest motiu, l'Ajuntament invertirà 12 milions d'euros en 24 projectes per millorar l'accesibilitat dels carrers i apropar-se més a la futura implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). 

Les actuacions es duran a terme gràcies a l'ajuda concedida de 8 milions d'euros dels fons Next Generation i 200.000 euros com a subvenció de la Generalitat, a banda dels més de 3 milions que aporta el mateix Ajuntament. Un dels projectes prevists més importants és la transformació urbanística d'una cinquantena de voreres i cruïlles de la ciutat, que compta amb un pressupost 1,5 milions d'euros. Aquest 18 de gener ja es comença amb l'actuació a tres cruïlles en els grups de Gibraltar i una cruïlla en el carrer Cisterer amb el Carrer voluntaris.

La resta de cruïlles que s'enjardinaran per millorar la biodiversitat urbana es situaran als barris de La Cogullada, Segle XX, Torresana, Les Arenes-La Grípia-Can Montllor, Roc Blanc, Cementiri Vell, Can Palet, Ca n’Aurell, Sant Pere, Centre, Can Boada, Casc Antic, Can Parellada, Can Roca, Pla del Bonaire, Poble Nou-Zona Esportiva, Plaça Catalunya i Escola Industrial. 

Noves àrees de vianants
La voluntat de l'Ajuntament és transformar tots els barris de la ciutat, no només el centre d'aquesta. Tot i així, centraran primerament les obres de transformació en ampliar les àrees de vianants existents dels carrers del Centre, que començaran ja aquest mes. Així, es faran actuacions als carrers de La Mina, Cervantes, Col·legi, Comte d’Ègara, Font Vella, Forn, Mossèn Jacint Verdaguer, Sant Francesc, Vall i al Barri d’Ègara, i es millorarà l’accessibilitat dels carrers Eduard Marquina i Cid Campeador. 

Primerament es transformarà la zona de Cervantes i part de Font Vella, Col·legi i Comte d’Ègara. La reforma de Cervantes compta amb un pressupost de 175.158 euros i consistirà en ampliar les voreres -adequant-les per a persones amb mobilitat reduïda, així com reduir la pendent del carrer- i millorar l'accessibilitat des dels carrers Girald i Serra fins a Mare de Déu dels Àngels. 

Les obres al carrer Col·legi compten amb 120.098 euros pressupost, i consistiran en millorar l'urbanització i centrar-se en la seguretat, elevant la plataforma de cada cruïlla. El projecte delimitarà entre el carrer del Vall fins a la Carretera Montcada. 

Les actuacions del Passeig Comte d'Ègara es centraran en la part nord d'aquest, i transformaran completament el passeig per convertir-lo en una plataforma plana, fomentant els espais verds i pacificant el trànsit. El paviment serà amb llambordes. El pressupost pel carrer Font Vella és de 319.000 euros, i l'actuació serà des de Sant pau fins al Passeig. Es modificarà la secció de carrer per aconseguir una zona de plataforma única, i es transformarà l’espai amb àrea de preferència de vianants. 

Millorar l'entorns dels carrers i els centres educatius
A més, a partir del juny es faran actuacions tàctiques per millorar l'entorn de carrers d'aquests barris (remarcant també als carrers Galileu i Arquímedes, arran de les reivindicacions de la plataforma Salvem Galileu i Arquímedes, que demanava més espai per als vianants i més reducció de trànsit de pas) i també en entorns escolars. Així, s'adequaran els entorns de les escoles Cim, Ponent, França, Joan Marquès Casals, Vapor i Ramon i Cajal. 

Inversió en seguretat viària
Es semaforitzaran tres cruïlles: Ronda Ponent amb Maria Auxiliadora, Carretera Montcada amb Miquel servet i Dr. Cistaré amb Avinguda Béjar; i s’instal·laran 4 radars pedagògics (ens avisen quan anem a velocitat excessiva). 

Pel que fa al transport públic, es milloraran 5 parades d'autobús: Jacint Elías amb Avinguda Barcelona, Lleó XIII, Bartomeu Amat, Passeig 22 juliol amb Estació del Nord i Marconi amb Volta. També s'instal·laran 10 marquesines noves en diverses parades.