1 de 10
Espeleologia

Francesc Romera, espeleòleg: «El món de sota terra s'ha de cuidar per a les futures generacions»

El terrassenc i apassionat de l'espeleologia Francesc Romera, premiat per les seves troballes subterrànies, està treballant en l'Avenc Nou de les Alzines, a Begues Ordals, explorant noves cavitats mai abans descobertes

Explorant un avenc de Sant Llorenç del Munt | Cedida
per Marina Torras, Terrassa | 14 de gener de 2023 a les 11:00 |
Amb uns vint anys, el terrassenc Francesc Romera va interessar-se per l'espeleologia. Nascut en una família amb sis germans i on cap d'ells era un apassionat de la muntanya, ell va convertir-la en el seu amor. Després d'endinsar-se amb disset anys al Centre Excursionista de Terrassa i començar amb l'escalada, la curiositat per explorar coves i avencs va picar a en Francesc. "Em va arribar la curiositat de saber què hi havia sota nostra", explica.

A poc a poc, va anar coneixent noves possibilitats, explorant totes les coves i avencs coneguts de la nostra zona, pels voltants de Terrassa i més enllà. Per descomptat, va visitar la Cova Simanya, l'avenc de la Codoleda i les cavitats de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. "A partir de llavors, la meva vida va canviar". Valora totes les varietats que podem trobar sota terra: "Sota la terra podem observar banderes, estalactites, estalagmites, colors naturals, i el degoteig de l’aigua. És un altre món, el qual s’ha de cuidar per a futures generacions. Com sempre dic la natura no s’acaba damunt la superfície", continua Romera.


Des de fa deu anys, l'espeleòleg treballa en una de les fites més importants de la seva vida: els Avencs de les Alzines, a la zona de Begues Ordal (el Garraf). L'Avenc de les Alzines es va trobar el 1962, i un grup d'exploradors va descobrir el 2006-2007 un jaciment arqueològic d'importància a la dolina de l'esquerda de les alzines, sabent que l'avenc feia 33 metres de profunditat. Ara bé, va ser en Francesc Romera i uns companys -tot i que ell va ser l'únic fidel que, tot i després de deu anys, mai va abandonar el seu objectiu- va descobrir que l'Avenc anava molt més enllà de 30 metres, a més de descobrir una cavitat bessona, prop de l'original, que van batejar com a Avenc Nou de les Alzines. 
 

En Francesc Romera explorant l'Avenc Nou de les Alzines. Foto: Cedida


Per descobrir el nou avenc, Francesc Romera i el grup arqueològic del qual formava part, l'Associació EspeleoCorb i l'Agrupació pro Natura, van ser guardonats el 2011 amb el Premi Norbert Font i Sagué dels Països Catalans a la millor exploració en profunditat, en honor al primer espeleòleg català. L'última dada registrada és que l'Avenc Nou de les Alzines comptava amb 113 metres de fondària, però l'equip d'en Francesc Romera ja compta més de 150 metres, amb les darreres exploracions. "És un record que mai oblidaré, ja que encara continua sent una de les meves millors experiències en aquest món de l'espeleologia", afirma.

A més, reexplorant l'original Avenc de les Alzines, i amb un munt d'hores fallides sense trobar solució, l'espeleòleg va trobar dues noves sales que seguien el traç de l'avenc: les van batejar amb Sala Fantasma (el nom ve per l'enorme esforç que van haver de fer per trobar-la) i Sala dels Templaris (aquesta última mesura uns 22 metres d'amplada i 27 metres d'alçada aproximadament). 

 

En Francesc Romera i els seus companys espeleòlegs a la Sala Fantasma. Foto: Cedida


"L'objectiu és connectar ambdós avencs per dins. El següent pas és obtenir una topografia, per saber exactament per on hem de tirar. Un metre d'equivocació ja pot fer-nos variar completament la ruta", expressa Romera. 

L'espeleòleg s'entrega en cos i ànima al projecte, encuriosit per tots els descobriments que encara poden trobar-se amb l'exploració. Li agradaria, també, que aquesta afició es fomentés entre les noves generacions: "Per a mi, és pau, foscor, curiositat per conèixer éssers vius i natura mai vista, és superació perquè sempre pots fer més, i oportunitat perquè les coves sempre ens amaguen secrets"
Participació