Terrassa impulsa un projecte d'autoconsum solar compartit a Can Petit

La ciutat compta amb fins a 20 polígons industrials amb una gran capacitat d'instal·lació de mòduls fotovoltaics

Plaques solars
Plaques solars | Cedida
Redacció
15 de desembre del 2022
Actualitzat a les 9:52h
L'Ajuntament de Terrassa ha convidat les empreses situades al Polígon Industrial de Can Petit a participar en un projecte per incentivar l'autoconsum compartit d'energia i la creació d'una comunitat energètica. Una consultora especialitzada analitzarà la capacitat de les cobertes de les empreses per instal·lar mòduls fotovoltaics i produir electricitat, avaluarà les necessitats i demanda d'energia i estudiarà si poden compartir-la amb altres empreses del polígon.

El projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, vol incentivar l'autoconsum fotovoltaic en el sector industrial i així avançar cap a un model energètic més sostenible, basat en les energies renovables, i que les empreses puguin reduir la factura elèctrica i les emissions contaminants, millorant així la seva competitivitat.

L'elecció de Can Petit respon principalment a les característiques urbanístiques del polígon, que compta amb carrers amples i cobertes de dimensions grans, més modernes que en altres sectors, i ben assolellades. El polígon se situa al nord de la ciutat i ocupa 36 ha de terreny, repartides en 25 parcel·les destinades a actitivat econòmica. Actualment agrupa 182 empreses del sector industrial, terciari i mixt.

Terrassa és la tercera ciutat del rànquing de municipis amb més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, amb 596, només per darrere de Sant Cugat i Barcelona, segons les dades de l'Observatori de l'Autoconsum de Catalunya. Fins ara, el gruix de les instal·lacions és en habitatges, però en el sector empresarial també s'està registrant una tendència a l'alça.

De fet, la ciutat compta amb 20 polígons industrials amb naus que podrien tenir una quantitat important de mòduls a les seves teulades i generar la seva pròpia energia elèctrica renovable i compartir-la amb altres empreses i ciutadania, impulsant la creació d'un mercat energètic local que contribuïria a reduir el cost de la factura, descarbonitzar l'economia i descentralitzar el sistema.