Xavier Lleonart: «No entenc on va a parar el pressupost de Salut»

El metge terrassenc Xavier Lleonart és el secretari general de Metges de Catalunya, sindicat majoritari entre els facultatius catalans. Ha decidit convocar vaga per als dies 25 i 26 de gener

Xavier Lleonart, metge terrassenc i secretari general de Metges de Catalunya
Xavier Lleonart, metge terrassenc i secretari general de Metges de Catalunya | Metges de Catalunya
Jordi Guillem
17 de desembre del 2022
Els metges han dit prou. El sindicat majoritari de facultatius, Metges de Catalunya (MC), ha convocat vaga per als dies 25 i 26 de gener com a inici d’un cicle ininterromput de mobilitzacions. El secretari general del sindicat, el doctor terrassenc Xavier Lleonart (56 anys) ha explicat en declaracions a Diari de Terrassa els dos motius principals de la vaga: “D’una banda, les condicions en les quals es presta l’assistència a la ciutadania són vergonyoses i vergonyants. Molts dels metges es plantegen si val la pena seguir exercint al nostre país o no. Per altra banda, demanem que es millorin les nostres condicions laborals i retributives”.

L’aspecte que més preocupa a Metges per Catalunya és “el mal servei que estem donant a la ciutadania. En aquest sentit. MC entén que les 50, 60 o 80 visites diàries que fan els metges de família, “amb cinc minuts o menys per atendre cada pacient, són la pitjor publicitat de cara a formar nous especialistes”. Lleonart porta 30 anys treballant al Consorci Sanitari de Terrassa (Hospital de Terrassa) considera que “exercir la sanitat pública en aquestes condicions deixa de ser atractiu per a les noves generacions de metges”. I alerta que “ben aviat es produirà la generació de tot el personal del ‘baby boom’ i si no es posa aturador a aquesta situació, la sanitat pública s’acabarà destruint”.

Sosté el terrassenc que aquesta degeneració de la “sanitat pública” s’ha anat coent en els darrers 15 anys. “La manca de planificació va ser el gran problema. A tot això cal afegir-hi els dos anys de retallades. I finalment, la pandèmia. Tot plegat, ha esdevingut la tempesta perfecta. Els aplaudiments s’han acabat”, lamenta. I afegeix: “És absolutament prioritari que la Generalitat cuidi els facultatius, i que aquests puguin atendre els seus pacients en condicions dignes”.

Assenyala també Lleonart que per bé que aquest any es va executar el pressupost més alt de la història, “uns 14 mil milions d’euros”, Catalunya continua tenint les llistes d’espera més llargues de tot Espanya i els metges no han notat cap mena de millores. I es pregunta: “No entenc on va a parar el pressupost de Salut. On han anat a parar aquests diners?”.

Entén Lleonart que la solució ha de passar indefectiblement per la “voluntat política” i per una aposta decidida en favor dels professionals i les seves condicions laborals.

Per la seva banda, el Departament de Salut considera que hi ha temps suficient per evitar la vaga de metges. El sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfred Garcia, ha agraït als professionals que s’hagi deixat un marge de gairebé dos mesos que, diu, “permetrà tancar acords i donar sortida als pics de demanda en una època complicada com el Nadal”. Afirma entendre les reivindicacions.