1 de 10
Cultura

LaFACT Cultural de Terrassa celebra la 40a Temporada BBVA de Dansa amb grans companyies internacionals

Entre les companyies destaquen el Béjart Ballet Lausanne, el Ballet de l’Òpera d’Innsbruck, el Ballet Nacional de Cuba i una gran Gala de ballarins principals de les millors cases europees de la dansa.

Presentació de la 40ena temporada BBVA de Dansa de la FACT Cultural de Terrassa | FACT CULTURAL
per M.T, Terrassa | 29 de novembre de 2022 a les 15:20 |
LaFACT, Factoria Cultural de Terrassa, ha presentat aquest dilluns la 40a Temporada BBVA de dansa. Per celebrar l’efemèride, LaFACT Cultural mostrarà aquest art en la seva varietat: dansa clàssica, neoclàssica, contemporània i espanyola. Entre les grans companyies internacionals es podrà gaudir del Béjart Ballet Lausanne, Acosta Danza, el Ballet Nacional de Cuba i d’una Gala de ballarins principals de les grans cases europees de la dansa.

La Compañía Antonio Gades, el Ballet de Kíiv, Atterballetto, el Ballet Clàssic Internacional, el Ballet de l’Òpera d’Innsbruck, la Compañía Antonio Najarro, Crea Dance Company i PAR en Dansa completen aquesta programació que ofereix el millor de cada disciplina en l’escena nacional i internacional.


L’equipament terrassenc fa una valoració molt positiva de la darrera temporada que, malgrat algunes restriccions per la pandèmia a principis del 2022, supera els 11.000 espectadors i es preveu assolir una ocupació del 70% de mitjana. La temporada de Dansa de LaFACT Cultural rep el suport de BBVA i de l’Ajuntament de Terrassa que refermen el seu compromís amb la divulgació de la dansa i amb aquesta temporada referent en l’escena nacional.

40 anys de dansa


Enguany, LaFACT Cultural celebra 40 anys de temporades de Dansa. Al llarg de quatre
dècades, han passat pel seu escenari 178 companyies de 80 ciutats
diferents d’arreu del món i s'han pogut veure un total de 450 funcions.


LaFACT Cultural ja fa temps que esdevenia un referent pels amants de la Dansa. El posicionament de l’equipament amb una programació tan complerta i constant, amb companyies nacionals i internacionals, es complementa, des dels darrers anys, amb un interès en la formació, la creació i la producció.

El seu compromís amb la Dansa s'ha consolidat i refermat, anant més enllà de l’exhibició i convertint LaFACT Cultural en una autèntica Factoria de la Dansa, treballant per donar eines per a la formació, la creació i la producció.

Per aquest motiu, s’ha presentat una exposició a la Sala 2 de LaFACT Cultural que recull alguns moments únics, recorda grans figures que han ballat al seu escenari i repassa una cronologia que fa prendre consciència de la magnitud del que s’ha pogut veure i la història que avala aquesta gran temporada.

D’aquesta manera, els darrers anys s’han creat els programes educatius: els Exploradors de la Dansa (destinat a les escoles per introduir els més petits en aquesta disciplina) i el PAR en Dansa (Programa d’Alt Rendiment) per a joves d’entre 16 i 22 anys preprofessionals, a qui se’ls dona l’oportunitat de treballar en unes instal·lacions excel·lents, amb grans professors i participar d’alguna producció.

També s'ha fet realitat la primera producció de LaFACT, Carmen Suite, d’Alberto Alonso, convidant figures de la dansa com Giada Rossi i Sergio Bernal i recreant la versió original que es va estrenar el 1967 a L’Havana.

40a temporada BBVA de Dansa


La 40a Temporada BBVA de Dansa arrencarà amb Atterballetto (15 de gener), considerada la millor companyia de dansa contemporània d’Itàlia i referent a Europa. Sota el títol de Dreamers els ballarins mostraran tres peces on s’exalta la tècnica i el ritme hipnòtic que els caracteritza.

Pel que fa a la dansa clàssica es podran veure els tres grans títols de Txaikovski, una trilogia que començarà amb La bella dorment interpretada pel Ballet Clàssic Internacional (4 i 5 de febrer). El mes de març comença amb una novetat a LaFACT Cultural, per primera vegada es podrà veure a Terrassa el Béjart Ballet Lausanne (11 i 12 de març). El públic podrà gaudir de Les set danses gregues, amb coreografia de Béjart i música de Teodorakis, i Alors on danse, coreografiat per Gil Roman.El mateix mes, torna a LaFACT la companyia Acosta Danza amb un repertori de cinc peces que porten el segell de la Cuba més moderna i contemporània (25 de març) en mans del seu director, Carlos Acosta, director també del Birmingham Royal Ballet. La dansa espanyola serà representada a l'abril amb la Compañía Antonio Gades (15 i 16 d’abril), que coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, la Fundació que porta el seu nom va fer renéixer la versió de El amor brujo sota el títol de Fuego.

El Ballet Nacional de Cuba (29 d’abril) mostrarà la seva versatilitat més enllà del clàssic amb un exquisit programa mixt, un Tribut al coreògraf Ben Stevenson, la Setena simfonia de Beethoven d’Uwe Scholz i dues peces més del seu repertori; Love Fear Loss i Concerto DSCH. El Programa d’Alt Rendiment en Dansa - PAR en Dansa (6 de maig) s’incorpora per primera vegada a la temporada amb Les Quatre Estacions sota la direcció del coreògraf i ballarí rus Ilia Jivoy sortit del Teatre Mariinsky.

El segell català també hi serà present amb el Ballet de l’Òpera d’Innsbruck (13 i 14 de maig) dirigit per Enric Gasa. La companyia va haver de cancel·lar l’actuació l’abril del 2020 i torna ara amb el programa Lorca. La peça mostra diferents vessants de la vida de Lorca: la relació amb la seva mare, l’afecte socialment proscrit pels homes, l’amistat amb Dalí i Buñuel i l’amor per Andalusia entre d’altres moments vitals del poeta.

A la tardor comptarem també amb la reposició d’una coproducció de LaFACT Cultural que va
tenir una molt bona rebuda entre el públic i la crítica, Carmina Burana (16 i 17 de setembre), una obra coral de Crea Dance Company by Maria Rovira que compta amb la música en directe de l’Orquestra Simfònica del Vallès.

La dansa espanyola tornarà a fer acte de presència amb la Compañía Antonio Najarro (7
d’octubre) que presenta Querencia, un programa d’onze quadres format per un cos de ball
mixt que reivindica el bolero, els ritmes flamencs i les melodies de grans compositors com Falla, Turina, Granados o Albéniz amb una visió i sons actuals.

A finals d’any, el públic podrà gaudir d’una altra gran peça clàssica de Txaikovski amb el Ballet de Kíiv (18 i 19 de novembre) que representarà El llac del cignes. Aquest any ha estat la primera vegada que la companyia ucraïnesa ha fet gira per Espanya i Portugal.

El desembre posa punt final a la temporada la Nit Europea de la dansa (2 i 3 de desembre), una gran gala de ballarins principals de les companyies de ballet més emblemàtiques i de més prestigi d’Europa; The Royal Ballet, el Ballet de l’Òpera de París, el Wiener StaatsBallet, l’English National Ballet, el Staat Ballet Berlin o el Het National Ballet.

Dansa familiar


Com ja és habitual i per apropar la dansa al públic més menut, la Temporada BBVA de Dansa comptarà amb una cita nadalenca ineludible per a les famílies; El Trencanous representat per PAR en Dansa (16 i 17 de desembre). Aquest famós ballet nadalenc serà posat en escena amb la coreografia de Rodolfo Castellanos sobre la base tècnica de Petipà.

Amb aquesta programació per l’any 2023, LaFACT Cultural clourà una temporada que manté el nivell i l’excel·lència. I es referma en el compromís de mostrar la dansa en totes les seves vessants, representada per la tècnica i el llenguatge d’una gran varietat de companyies de l’esfera nacional i internacional.

Activitats educatives


Exploradors de la dansa
Amb la voluntat de seguir creixent i arribar a nous públics, LaFACT Cultural i BBVA seguirà fent l’activitat educativa Exploradors de la dansa, orientat a l'alumnat de primària. L'objectiu és posar en contacte els visitants amb tots els aspectes que intervenen en la producció d’El Trencanous, des dels assajos fins l'espectacle final.

Masterclass amb companyies
Com ja és habitual en les darreres temporades, LaFACT Cultural segueix organitzant classes
magistrals de dansa per a alumnes d’escoles de dansa d’arreu de Catalunya. Aquestes
masterclass estan impartides per professors i ballarins de les millors companyies de dansa d’arreu del món que després ens visiten a la nostra temporada.

 

Participació