La plataforma «Tu ets entorns» presenta un recurs a l'aprovació definitiva del Macro-Polígon dels Bellots II de Terrassa

32 entitats veïnals es mostren en contra de la urbanització del sector i demanen una modificació del POUM. Ara, esperen una resposta de la Comissió Territorial

La plataforma
La plataforma | Marina Torras
29 de novembre del 2022
Actualitzat a les 19:18h
"Avui i demà seguirem defensant els Bellots amb aquesta i més accions. La via legal només és una de les noves branques d’una lluita social que entenem molt més àmplia", ha manifestat Queralt Castañé, de la Plataforma Tu ets Entorns, en la roda de premsa d'aquest dimarts per explicar el recurs de reposició que han presentat, a través de l’ADENC, contra l’aprovació definitiva de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en l’àmbit del sector dels Bellots II. 

Les 32 entitats veïnals i associacions que s'han adherit a la Plataforma, existent de de l'octubre de 2020, han recollit el recurs basant-se en dues premisses: "que l’Ajuntament ha dificultat l’accés a la informació a la Plataforma i no ha actuat adequadament a nivell administratiu, vulnerant així el dret a la participació pública; i que la proposta definitiva aprovada no és compatible amb la preservació de l’entorn natural i suposa un greuge a un corredor prioritari per al manteniment de la biodiversitat, com és la via verda entre Collserola i Sant Llorenç, que incideix al Torrent de la Betzuca-Grípia".

Així, Tu ets entorns denuncia que el document definitiu aprovat, després de la modificació del POUM, no va ser sotmès a participació pública una vegada retornat de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità. A més, davant la resposta del regidor d'Urbanisme, Carles Caballero (ERC), que argumentava que no es pot tirar enrere la urbanització dels Bellots II perquè s'hauria d'indemnitzar els propietaris amb centenars de milions d'euros i, com a conseqüència, endeutar futures generacions de terrassencs, la plataforma denuncia que va demanar un informe on constessin els costos, i no se'ls va entregar. "Van escriure que no existia cap informe així", ha evidenciat Esther Querol, de la plataforma. 

Es coneix que el propietari d'un 80% del sòl és d'origen xinès, i la intenció és urbanitzar el sector amb macro empreses. La modificació urbanística no només modificaria l'espai acordat, sinó també els accessos a aquest, que estan delimitats per terrenys fluvials. D'aquesta manera, la plataforma i les entitats que la recullen demanen una modificació del POUM, o un de nou -ja que reclamen que al ser del 2003, ha quedat obsolet- per protegir les més de 95 hectàrees d'espai verd que avui dia conformen els Bellots II. "Seria el major aprofitament urbanístic en els darrers 20 anys a la zona, i no preveu cap mitigació a la pèrdua de biodiversitat", ha afegit Querol. 

"Un exemple en són el cas de l’avifauna present, que ha identificat el Grup d’Ornitologia del Centre Excursionista de Terrassa. I finalment, també volem incidir en la importància de l’espai agrari i en el fet que l’estudi ambiental no concreta el valor agrari dels sòls afectats, quan s’està reduint molt significativament la massa agrària de major dimensió restant al municipi de Terrassa, anant en contra de les estratègies europees més recents", ha llegit del manifest Castañé. 

La plataforma anunciarà les pròximes reivindicacions en les properes setmanes, i espera que aquest debat es tingui en compte de cara a les municipals.