El pessebre de Terrassa torna al Raval de Montserrat

L'Agrupació de Pessebristes de Terrassa l'ha començat a muntar avui i continuaran fins dissabte, dia de la inauguració. A més, l'agrupació repartirà pessebres de petites dimensions als comerços de la ciutat

Els operaris i l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa, muntant el pessebre aquest dilluns
Els operaris i l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa, muntant el pessebre aquest dilluns | Marina Torras
21 de novembre del 2022
El pessebre és un element típic de la tradició nadalenca, que no pot faltar per decorar les cases, carrers i esglésies. Enguany, el conjunt de l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa retorna al Raval de Montserrat, de cara a l'Ajuntament i davant del General Òptica. L'any passat es va col·locar a la Plaça Vella

Aquest dilluns ja han començat a muntar-lo, i els treballs duraran fins dimecres. S'inaugurarà aquest dissabte, mateix dia que s'encendran els llums de Nadal. Les dimensions són més grans que l'any passat: mesurarà quaranta metres quadrats, vuit metres de llargada i cinc d'amplada, i cinc d'alçada, mentre que fa un any era de sis de llargada i quatre d'amplada. 

La nova ubicació vol garantir una major seguretat del pessebre, ja que l'experiència amb el pessebre oficial de l'any passat va enterbolir les festes. Progressivament, van anar desapareixent figures sense que ningú sabés l'autor dels furts -tot i que algunes d'elles van ser trobades, com el cas del bou i la mula recuperats a Sant Llorenç del Munt- i l'episodi va desencadenar tant enrenou que cadenes de ràdio i televisió a nivell de Catalunya van seguir els fets de prop. 

Santiago Pascual, president de l'Agrupació de Pessebristes i autor de tots els pessebres fins enguany, descarta col·locar una pantalla de metacrilat davant de les figures o assegurar-les amb un clau. "La gent ha d'aprendre a valorar el pessebre. Demano que no facin gamberrades i siguin comprensibles", continua Pascual, "Vull que Terrassa sigui recordada per tenir un pessebre ben maco, no perquè ens roben les figures"

Tot i així, el president de l'Agrupació de Pessebristes no ha estat l'autor del conjunt. A causa d'una operació mèdica, no va poder ser ell qui en fes el disseny. Per això, l'obra és de Ferran Fonta i el seu soci Jordi Rodó, juntament amb altres col·laboradors. "Portem pensant en les idees per inspirar-nos des del febrer, i vam començar a elaborar-lo després de Setmana Santa. Es nota que la gent té ganes d'un Nadal sense restriccions, perquè ens paren mentre treballem i ens pregunten quan estarà llest, que volen veure'l", expressa Ferran Fonta.

El conjunt està fet amb fusta i porexpan, i representa dues cases, unides a través d'un pont, i una cova a sota d'una de les cases, on s'instal·laran el nen Jesús, Maria, Josep, el bou i la mula. També s'afegirà un pastor i un parell d'ovelles.

Una vintena de pessebres decoraran els aparadors de les botigues del centre
L'Agrupació de Pessebristes de Terrassa repartirà pessebres a totes les botigues del centre que vulguin participar de la iniciativa i col·locar-ne un al seu aparador. Ja n'hi ha una vintena previstes. "Volem incentivar els pessebres de carrer i que la gent s'animi i en posi a casa seva", explica Santiago Pascual. Els pessebres mesuraran 40x40cm. 

L'any passat, l'Agrupació va parlar amb Terrassa Centre, l'associació de comerciants del centre, i van col·locar cinc pessebres a les botigues del centre de la ciutat. Aquest any, l'Agrupació està optant per parlar directament amb els botiguers, però no descarten comentar-ho amb Terrassa Centre per mirar d'arribar a més persones. Calculen que els pessebres estaran col·locats a finals de novembre. 

Exposicions de pessebres a la ciutat
Com cada any, es farà una exposició al Soterrani de l'Atri de la Catedral de Sant Esperit, que obrirà aquest diumenge 27 de novembre. Els pessebres de davant del Mercat de la Independència s'inauguraran el 30 de novembre, de la mateixa manera que el del Bisbat d'Ègara, i el de la Fira de Santa Llúcia el 15 de desembre

S'efectuarà un concurs de pessebres entre els participants, dividits en tres categories: entitats, col·legis i familiars. L'Agrupació de Pessebristes es reunirà els dies 22,23 i 24 de desembre per decidir els guanyadors, que s'anunciaran al gener. Els premis encara s'han de decidir.