La violència sexual centrarà la campanya #NiUnaMés del 25N a Terrassa

Núria Marin, regidora de Polítiques de Gènere, ha presentat les 39 activitats organitzades per l'Ajuntament i les entitats de Terrassa per commemorar el dia internacional contra la violència de gènere

Performance de les feminsites de Terrassa pel 25-N del 2021 al Raval de Montserrat
Performance de les feminsites de Terrassa pel 25-N del 2021 al Raval de Montserrat | Anna Mira
10 de novembre del 2022
El pròxim 25 de novembre es commemora, com cada any, el dia internacional contra la violència de gènere, una data que cal recordar dia a dia. Enguany, Terrassa posarà el focus de la campanya #NiUnaMés en la violència sexual, que ha anat cobrant protagonisme en els últims anys. La ciutat durà a terme 39 activitats amb motiu de la data, 21 de les quals han estat proposades pel Servei de Polítiques de Gènere de l'Ajuntament i 18 pel teixit associatiu egarenc, dirigit per la Comissió 8 de març, molt potent al conjunt del territori. Les activitats inclouen accions de sensibilització, jornades de formació per a professionals i activitats de denúncia social. 

"2022 ha estat un mal any pel que fa a la ciutat i al conjunt del territori", ha evidenciat Núria Marín, regidora de Polítiques de Gènere, recordant les dues noies del Pakistan assassinades a la ciutat aquest any. Al conjunt de l'Estat hi ha hagut 76 feminicidis, i 14 a Catalunya. Marín ha recordat que Terrassa "és una ciutat compromesa amb les dones" ja que l'any passat la ciutat va celebrar el primer ple de dones i es va constituir la taula contra la violència masclista, que reuneix 23 agents, dels quals 14 són municipals. 

Un dels eixos a tractar és la violència en l'àmbit familiar, que s'està treballant amb el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) i l'Oficina d'Atenció a la Victima als Jutjats de Terrassa, a més de amb formació continuada des d'aquest octubre. Gemma Altell impartirà una conferència a la Biblioteca Central de 10 a 12h el mateix 25 de novembre, anomenada Violències sexuals, el contínum de les violències masclistes al llarg de la vida, que tractarà la realitat de la violència sexual. 

Aquell divendres, cada entitat organitzarà una concentració a cadascun dels set districtes de la ciutat a les 19h, amb la lectura d'un manifest, un minut de silenci i una acció reivindicativa. Hi haurà sis tallers pensats per a joves repartits pels barris i el Cinefòrum reproduirà la pel·lícula Solo una vez. L'Ajuntament convida a la ciutadania a unir-se a la campanya El batec de les papallones, que consisteix en penjar papallones dels balcons de les llars per rebutjar la violència masclista i com a símbol de lluita i esperança. 

De caràcter atemporal, l'Ajuntament ha informat que han reprès la implantació del protocol contra la mutilació genital femenina, han posat en marxa punts lila als barris i està duent a terme un estudi sobre la incidència de violència masclista sobre dones amb capacitats diverses a Terrassa, molt demandat per les entitats. 

472 casos de violència de gènere i 24 de violència sexual
La Casa Galeria, que gestiona el Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Terrassa (SIAD) ha atès des del gener fins l'octubre 472 casos de violència de gènere, que suposen un 47,36% del total de casos atesos pel servei. D'aquests, s'han denunciat 159, i un 84.26% són per violència per part de la parella. 24 casos són per violència sexual.