«No s'han de criminalitzar les mares de dia perquè hi hagi casos puntuals que no ho fan bé»

Arran de les "irregularitats molt greus" detectades en un centre de suport familiar de Terrassa, les mares de dia es defensen i demanen una regulació. Usuàries del sector es mostren molt satisfetes amb l'educació dels infants

Les usuàries de la mare de dia L'Escoleta Terrassa defensen l'educació més personalitzada i vetllen per una regulació del sector
Les usuàries de la mare de dia L'Escoleta Terrassa defensen l'educació més personalitzada i vetllen per una regulació del sector | Cedida
09 de novembre del 2022
Actualitzat el 14 de novembre a les 20:47h
La setmana passada va esclatar una bomba mediàtica que va mobilitzar el sector educatiu i les escoles bressol: el Departament d'Educació va detectar "irregularitats molt greus" en un centre de suport familiar a Terrassa amb més de 30 infants a càrrec, en alguns mitjans anomenat "mare de dia". En l'expedient, Educació certificava que el centre cessés la seva activitat "immediatament". Davant la notícia, les llars d'infants privades de Terrassa es van mobilitzar per reclamar una regulació clara per a les "mares de dia" i centres que desenvolupessin la cura de la mainada, i al seu torn van emprar l'altaveu de l'Associació Catalana de Llars d'Infants

Sense que hi hagi una normativa clara i a falta de l'aprovació del decret llei de la Generalitat que reguli la feina de les mares de dia, espais de criança i centres de suport familiar, l'Associació de Llars de Criança de Catalunya i la Cooperativa Mares de Dia SCCL reivindiquen que una mare de dia és una figura titulada que cuida i ensenya a infants de 0 a 3 anys en un pis particular. S'estableix que el límit és de 4 o 5 infants per persona. S'han donat casos de centres que han llogat locals per fer aquesta funció, fet que les convertia més aviat en escoles bressol encobertes -i el que antigament s'anomenaven ludoteques- i en ocasions sobrepassant el límit d'infants per educadora. 

Ara bé, les mares de dia que vetllen també per una regulació del sector lamenten que aquest cas -i els altres que no compleixen amb les mesures de seguretat idònies per a la mainada- les posin a totes dins del mateix sac. "Som les primeres que volem el decret. Hem de col·laborar amb les escoles bressol, no volem cap guerra. Nosaltres comptem amb l'assegurança de protecció civil necessària i ens regim per Navarra, on sí s'ha aprovat la llei", expressa Anna Petit, mare de dia de l'Escoleta Terrassa que es dedica a aquest rol des de fa set anys i empra dos pisos particulars per educar nens i nenes. 
 

Pàgina web de la mare de dia l'Escoleta Terrassa, de l'Anna Petit Foto: Cedida



A més, Petit comenta que l'havien acusat directament de ser el centre irregular objecte de l'expedient d'Educació, fet que ella rebat i assegura que l'han confós amb l'altre espai de criança, que al seu torn també denega que sigui culpable. El centre acusat en qüestió seria un local que funcionaria també com a lloc d'entrega i recollida de paquets, i ha negat rotundament a La Torre que els hagi arribat cap ordre de tancament. "Som un centre de suport familiar, som dues educadores amb només 7 infants a càrrec", van declarar. El centre, tot i tenir l'ordre de cessament immediat, segueix operatiu, i fonts properes a l'espai han afirmat que, definitivament, havien vist com furgonetes arribaven amb paqueteria. 

Una opció que escullen cada vegada més famílies
La Torre s'ha posat en contacte amb dues mares que van dur els seus fills a l'Escoleta Terrassa, d'Anna Petit, i ambdues s'han mostrat molt satisfetes amb l'educació que van rebre. "És una educació més personalitzada, per això vaig decidir escollir-la davant d'una escola bressol. No s'han de criminalitzar les mares de dia perquè hi hagi casos puntuals que no fan les coses bé. Estic segura que l'ordre de tancament no va per l'Anna", afirma Davínia Ligero, que va dur en Xavi i la Rita al pis de l'Anna.

La Gemma Planell és mestra i porta el seu fill Jan actualment a l'Escoleta Terrassa, i té clar que quan nasqui la seva filla també la durà. "Quan vaig veure la notícia i deien que podia ser l'Escoleta de l'Anna el centre amb negligències, em vaig espantar, perquè no vull portar els meus fills a cap lloc més", expressa. "Sé perfectament on duc el meu fill, no m'han enganyat. Soc conscient que no hi ha tant de control sanitari ni d'accessibilitat, però el meu fill se sent com a casa. No ho canviaria". La Davínia i la Gemma vetllen per una regulació de les mares de dia, perquè asseguren que beneficiarà tant als infants com als espais de criança i les escoles bressol. 

De la mateixa manera, pensen moltes famílies de la ciutat, ja que prop d'un centenar d'infants de 0 a 3 anys s'eduquen en mares de dia de Terrassa. Segons les llars d'infants privades, uns 10 espais funcionarien amb aquestes característiques, quatre d'ells amb clares negligències i en locals. Tatiana Fernández, assessora pedagògica i delegada de Mares de Dia SCCL, informa que s'ha reunit amb el col·lectiu per donar visibilitat a la seva postura, i que els agradaria parlar amb Educació i amb les llars d'infants privades per arribar a un consens.

"Som una opció legítima, i per davant de tot hi ha el dret de les famílies de decidir on duen els infants. Cada vegada n'hi ha més que escullen les mares de dia, també perquè no volen escolaritzar els seus infants de tan petits. Així i tot, és molt tediós treballar sense la seguretat d'un decret, et sents molt exposat", expressa la Tatiana, que assegura que les administracions no juguen al seu favor, tot i que Catalunya sigui referent en aquests models de cura de la mainada. Per exercir de mare de dia s'ha d'escollir entre ser autònom o cotitzar per la Seguretat Social a través del cooperativisme, i és complicat assolir les assegurances necessàries, com la de responsabilitat civil.  

Un cas pendent d'estudiar per la Síndica
Les escoles bressol de Terrassa van dur el cas del centre amb "irregularitats molt greus" a la Síndica de Gregues de Terrassa, que ha obert un greuge per estudiar les causes i es troba en espera d'una resposta de l'Ajuntament. El Consistori va declarar que ha posat en marxa "un equip tècnic transversal per conèixer la situació concreta de cas" i dur a terme les inspeccions que calgui. 

Així i tot, no és l'únic centre de suport familiar on s'hi han detectat anormalitats. L'Ajuntament de Sabadell va aprovar una ordenança que havia de reglamentar els espais de la ciutat que s'empressin per a la cura d'infants, tant si es designaven mares de dia com espais de criança o centres de suport familiar, però les llars d'infants privades del municipi asseguren que no s'està fent cap inspecció

Conxita Pericó, presidenta de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, va afirmar que en algunes poblacions -com Granollers, Mataró i Lleida- s'havien detectat, fins i tot, cafeteries que empraven la part del darrere com a espai per cuidar d'infants. "Fa 15 anys que estem denunciant casos així als ajuntaments, i l'únic que ens ha respòs és el de Terrassa, tot i que segueixen sense actuar. És un problema de tot Catalunya". En aquest sentit, la síndica municipal va recomanar portar el cas a la Síndica de Catalunya, perquè se'n fes càrrec el Departament d'Educació. 

 
Arxivat a