Prop d'un centenar d'infants de Terrassa s'eduquen en "mares de dia"

Les 24 escoles bressol privades de la ciutat han exposat aquest dimecres a la Síndica de Gregues i l'Associació Catalana de Llars d'Infants la denúncia cap a la "inacció" de l'Ajuntament i l'exigència d'una normativa que reguli els centres de suport familiar

Les llars d'infants privades de Terrassa han exposat la denúncia a la Síndica de Greuges Municipal
Les llars d'infants privades de Terrassa han exposat la denúncia a la Síndica de Greuges Municipal | Marina Torras
02 de novembre del 2022
Actualitzat a les 22:23h
Entre 80 i 100 infants de 0 a 3 anys de la ciutat estan escolaritzats en les anomenades "mares de dia", també conegudes com a "centres de suport familiar" i "espais de criança". Segons la Coordinadora d'Escoles Bressol de Terrassa, uns 10 centres d'aquest tipus acullen infants al municipi, que reclamen que es troben en un "buit legal" i no es regeixen per cap normativa clara. Abans de la pandèmia, Terrassa comptava amb uns 12 d'aquests espais, tot i que alguns han anat tancant. 

Arran de la inspecció del Departament d'Educació a una "mare de dia" de la ciutat i l'exigència del cessament immediat de tota activitat al·legant que s'havien detectat "irregularitats molt greus", les 24 llars d'infants de Terrassa han exposat aquest dimecres a la Masia Freixa la denúncia que interposen. El col·lectiu ha convocat a la Síndica de Gregues, Isabel Marquès, que al seu torn ha obert un greuge per estudiar les causes. Davant les al·legacions de les escoles bressol privades, la Síndica es troba en espera d'una resposta per part de l'Ajuntament.

Incompliment de l'acord aprovat al ple
Laia Pujol, de la Coordinadora d'Escoles Bressol, ha manifestat que exigeixen una normativa clara que reguli aquests centres des del confinament, i que un dels acords aprovats al ple de març del 2021 indicava clarament que l'Ajuntament s'encarregaria d'inspeccionar els espais que feien la funció de "mares de dia". Tot i així, reclamen que l'acord no s'ha complert. "Aquests centres no han tancat encara, i tenim constància que no s'ha fet cap acció per part de l'Ajuntament. Les famílies no saben on porten els seus fills, es pensen que és una escola bressol, perquè fins i tot algunes es publiciten així. No tenen informació suficient, perquè confien que tot està bé", ha manifestat Pujol. 

El col·lectiu insisteix que no estan en contra de les "mares de dia", però demanen una regulació urgent per vetllar pels drets dels infants. "S'anomena "mare de dia" si compta amb una persona i 4 o 5 infants a càrrec, però no sabem si els centres compleixen aquest requisit, ja que l'educació es duu a terme en un pis particular i no sabem si les persones compleixen amb la titulació que requereixen. No compten amb assegurança de responsabilitat civil", ha continuat Lídia Mullor, també de la Coordinadora. 

En concret, el centre inspeccionat per Educació és un local i també fa la funció d'entrega i recollida de paquets, fet que les escoles bressol consideren "gravíssim" perquè vulnera els drets de l'infant. Comptaria amb personal a càrrec de fins a 30 infants. A més, una altra denúncia interposada pel col·lectiu ha impedit que obrís una nova mare de dia a peu de carrer, perquè no disposava de llicència. 

L'Ajuntament activa un equip transversal per investigar el cas
Les llars d'infants privades de Terrassa es reuniran amb l'Ajuntament el 9 de novembre per parlar sobre la situació, amb especial insistència a què assisteixi l'alcalde. Pel que fa al Consistori, aquest ha expressat que han demanat l'informe d'Educació sobre aquest centre en particular i que s'està activant "un equip tècnic transversal per conèixer la situació concreta de cas" i dur a terme les inspeccions que calgui. 

Segons l'Associació Catalana de Llars d'Infants, la problemàtica s'estén a nivell de Catalunya. Inclús a Sabadell, on hi ha una ordenança que regula les "mares de dia", les llars d'infants del municipi asseguren que no s'estan complint les inspeccions, i que aquests centres continuen funcionant. 

Davant la similitud a més poblacions, la Síndica de Gregues Municipal ha suggerit portar la denúncia a la Síndica de Catalunya, i que respongui directament el Departament d'Educació.