Quan s'encendran (i quant costaran) els llums de Nadal a Terrassa?

El ple ha acordat mantenir el 26 de novembre per a l'encesa, tot i que Ciutadans proposava el 3 de desembre. Enguany, el pressupost de l’enllumenat nadalenc supera els 231.000 euros.

Encesa de llums de Nadal a Terrassa 2021.
Encesa de llums de Nadal a Terrassa 2021. | Rafel Casanova (BCF)
28 d'octubre del 2022
Actualitzat el 21 de novembre del 2023 a les 11:08h
Una de les dates més esperades a la ciutat és la que s'escull per a l'encesa de l'enllumenat nadalenc, que marca l'inici de tota una època festiva i hivernal. Enguany, Nadal ve amb canvis, referits a horari, cost i nombre de punts de llum. La data establerta per a l'encesa a Terrassa és del dissabte 26 de novembre (l'hora encara està per definir) i fins al 6 de gener, dia de Reis. 

Ciutadans ha portat un seguit de propostes al ple d'octubre, relacionades amb els llums de Nadal. Primerament, el partit ha demanat encendre-les el 3 de desembre (i mantenir com a data final el 6 de gener), proposta a la qual JxT ha donat suport. Tot i així, l'acord no ha quedat aprovat, i el ple ha continuat amb el 26 de novembre com a data fixada.

Dins del mateix punt, el partit taronja ha proposat canviar l'horari dels llums per reduir el cost energètic, però l'acord tampoc ha proliferat. Actualment, s'estableix que l'il·luminat romandrà de 17.30 fins a les 22 hores, mitja hora menys que altres anys, quan s'apagaven a les 22.30 hores. La nit de Nadal i de Reis s'apagaran a la una de la matinada, i a les tres de la matinada la nit de Cap d'Any. "Així s'ha pactat amb els comerços", ha evidenciat Jennifer Ramírez, regidora de Comerç, comentari al qual Ciutadans ha afegit que caldria "tenir també en compte les associacions de veïns, perquè no hi ha eixos comercials a tota la ciutat".

A més, Ciutadans ha demanat que els llums siguin de baix consum i arribin a tots els barris de la ciutat, propostes aprovades ambdues per unanimitat. Encara no està definit el mapa de punts de llum del municipi, però el nombre augmentarà un 30%: enguany 891 punts d'il·luminació decoraran Terrassa. "Volem que els terrassencs es quedin a la ciutat a viure Nadal, i que gent d'altres municipis ens visiti", ha expressat Isaac Albert, primer tinent d'alcalde.

45.000 euros més per als llums de Nadal
Enguany, el pressupost de l’enllumenat nadalenc supera els 231.000 euros, 45.000 euros més que l'any passat. L'augment del pressupost és causat pel major nombre de punts de llum, ja que es pretén que l'enllumenat arribi a tots els barris de la ciutat. Tot i així, l'Ajuntament espera que amb la reducció horària i les bombetes de baix cost es retalli la factura. "Som conscients que, amb la pujada del preu de l'energia, els llums de Nadal tindran un cost superior que altres anys. Ho assumirem", ha afegit Albert. 

La pista de gel és un element que retorna al centre de la ciutat per segon any consecutiu. S'instal·larà a la Plaça Nova i comptarà amb elements per ajudar als infants i als patinadors principiants a sostenir-se. Encara està per confirmar el format i capacitat de la pista. L'any passat era de 80 patinadors simultanis.