Aragonès: «Terrassa representa lideratge i vitalitat dins de la Catalunya Industrial»

El president de la Generalitat ha presidit la 27a Nit de l'Empresari de la Patronal Cecot, que s'ha celebrat al Teatre Principal de Terrassa i ha posat sobre la taula les necessitats de les empreses catalanes

Els guardonats i les autoritats sobre l'escenari del Teatre Principal
Els guardonats i les autoritats sobre l'escenari del Teatre Principal | Marina Torras
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 23:16h
Per segon any consecutiu, el Teatre Principal de Terrassa ha acollit la Nit de l'Empresari de la Patronal Cecot, una gala on es commemora el talent i reconeixement empresarial català, i que també serveix d'expositor perquè les empreses facin arribar a l'administració les seves demandes. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit la gala i ha destacat la importància de Terrassa dins del teixit productiu català: "Terrassa representa lideratge i vitalitat dins la Catalunya Industrial. Es celebren 125 anys de l'Escola Industrial, és la seu d'empreses amb projecció internacional i demostra la potència del Vallès. Una ciutat ha de saber reconèixer els seus referents, i Terrassa és un exemple del potencial que tenim com a país". 

Aragonès ha destacat que Catalunya avança cap a una industrialització sense aturades, amb dues línies d'actuació clares: el pacte nacional per a la indústria i la transició energètica, ambdues "en clau de país". "A finals de la dècada el PIB ha de ser un 25% del sector industrial. Actualment és del 20%". El president ha destacat que aquestes dues idees s'han d'impulsar de manera col·lectiva i que cal una administració "més propera i flexible", en la línia del discurs que ha ofert Xavier Panés, nou president de la Cecot que ha presentat per primer cop la Nit de l'Empresari des que va arribar al càrrec. 

Panés ha defensat la col·laboració público-privada i ha proposat al Govern d'Espanya i a la Generalitat la creació d'una Comissió Tripartida que estigui participada per entitats, per tal d'escoltar les necessitats reals de les empreses. "Un instrument de control i seguiment de l’execució dels Pressupostos Generals de l’Estat a Catalunya que permeti establir compromisos polítics i definir garanties d’execució. I que, a més, quantifiqui les partides no executades que, entenem, haurien de sumar-se a pressupostos futurs", ha destacat el president de la Cecot. Xavier Panés ha recordat que el Govern de l'Estat acumula més de 30.000 M€ en els últims 10 anys en inversions previstes a Catalunya i un dèficit fiscal de 170.000 M€ a Catalunya

Maria Eugènia Gay, delegada del Govern a Catalunya, ha estat d'acord en la importància de la col·laboració entre sectors, i ha promès que els Fons Next Generation aniran arribant progressivament a les mitjanes i petites empreses, demanda que Panés ha posat sobre la taula: "Amb la pandèmia ja vam demostrar que el sector públic i privat funcionen millor de la mà, i que la col·laboracio és la millor estratègia per a l'èxit. La implicació de les empreses és essencial, sou agents de transformació econòmica. Estic convençuda que a poc a poc aneu rebent els fons europeus, directament des del Govern d'Espanya o de la Generalitat, amb directa transferència", ha expressat Maria Eugènia Gay. 

Xavier Panés no ha volgut insistir en les infraestructures reiteradament demandades pel Vallès, "com he dit que volia mantenir un to positiu del discurs, evitaré parlar de la B40 i de la Ronda Vallès...", ha mencionat. Tot i així, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha aprofitat la Nit de l'Empresari per traslladar les demandes municipals a la Generalitat, i sí que ha posat sobre la taula les infraestructures. "Hem d'impulsar el pla de mobilitat del Vallès i la construcció de la Ronda Nord. No podem permetre que la B40 acabi en un barri al nord de Terrassa. No té cap sentit i perd oportunitats de mobilitat de futur. Demanem que s'enllaci amb la C58 per la Ronda Oest de Sabadell", ha manifestat l'alcalde. 

Pel que fa a la projecció de la ciutat, Ballart ha evidenciat que vol situar Terrassa com a "capital innoindustrial de Catalunya" en una posició de lideratge en la revolució industrial i tecnològica del segle XXI, a escala de país i d'Europa. L'alcalde ha avançat que en uns mesos ja volen tenir un projecte ben plantejat, i creu que és el millor moment per afrontar reptes. "Demano als empresaris que s'uneixin per mirar cap endavant, més enllà del 2030". 

En la mateixa línia, Ninna Torres, presidenta del Cercle Cecot de Joves Empresaris, ha fet referència a la joventut empresària terrassenca i catalana i ha volgut remarcar que "L'empresa ja no suma, multiplica". "Els joves entenem que l'empresa no va de generacions, va d'actuar des d'una posició de lideratge conscient. Hem de donar solucions acord amb la transformació digital i creativa, l'economia circular i la innovació. Hem de ser empreses saludables. Seguim tenint la capacitat de posar-nos endavant, d'arriscar. No hem de ser les millors empreses del món, hem de ser les millors empreses per al món", ha expressat Ninna Torres, demanant a les administracions que "escoltin les empreses". 

Premiar el talent empresarial terrassenc, vallèsa i català
Al llarg de la nit, el periodista terrassenc Xavier Coral ha lliurat els guardons a les empreses guanyadores. La Cecot ha premiat les empreses Hercal Diggers, Circutor, Mecesa (les tres egarenques), Freshly Cosmetics i Circoolar i la Fundació Impulsa, a més de les empreses amb trajectòria centenària Sanmartí 1850, Educa Borras, l'egarenca Casa Evaristo i TGO DX – Transports Generals d’Olesa. 

El Premi a la Personalitat 2022 ha estat per Ramon Comellas, president de l'empresa d'eficiència energètica Circutor, que, destacant el paper de les empreses familiars i la seva capacitat d'adaptació, ha demanat més agilitat en la legislació: "Per a les empreses familiars, l'empresa és una més a la família. La cuidem perquè creixi i es faci gran, com un fill. En ocasions, però, ens sentim estranys perquè pensem que la legislació no està pensada per a les empreses familiars. Els fons d'inversió ens donen suport, però necessitem que les administracions agilitzin el procés. Han de pensar més en les empreses familiars i donar-nos un cop de mà". El discurs de Comellas ha despertat aplaudiments sentits per part del públic, que s'ha aixecat quan aquest ha recollit el premi. 

La present edició dels Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial vol premiar l’esforç en la sostenibilitat productiva de les organitzacions i la innovació ecològica com a marca de resiliència davant el context econòmic, però també la transformació digital, la responsabilitat corporativa, l’esperit emprenedor i la promoció de mesures i accions saludables.

Compromesa amb reduir l'impacte ecològic i minimitzar la petjada de carboni, convertint la Nit de l'Empresari en el primer esdeveniment "carbon neutral", la Cecot ha mesurat la petjada de carboni produïda en la gala d'aquesta nit. El resultat ha estat de 6,5 tones, que la Patronal compensarà pagant el cost de fins a 7 tones a un projecte destinat a la reforestació registrat al Ministeri. Així, la intenció és reduir aquesta petjada de cara a futures edicions.