L'ESEIAAT retransmetrà en directe l'eclipsi de sol d'aquest dimarts

Es podrà veure a partir de les 11 i fins les 12 hores i seguir a través de l'enllaç al canal de Youtube de l'Escola. No tindrem un altre eclipsi de sol fins el 12 d'agost de 2026

L'eclipsi solar es podrà veure aquest dimarts de les 11,30h i fins les 12h
L'eclipsi solar es podrà veure aquest dimarts de les 11,30h i fins les 12h | Cedida
M.T
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:38h
El dia 25 d’octubre es produirà un eclipsi de sol parcial que serà visible a Catalunya a partir de les 11,30h i que arribarà a la seva màxima magnitud a les 12h. Un grup de professors i professores del departament de Física i Enginyeria Nuclear de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, Aeroespacials i Audiovisuals de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) farà possible que tothom pugui veure les evolucions d’aquest fenomen a través del canal YouTube de l’Escola. 

Això serà possible gràcies a la instal·lació d’una webcam a l’òptica del telescopi, que captarà el moment en què la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra i es projecta l’ombra d’una part molt petita del nostre planeta sobre el Sol. El telescopi s’ubicarà als jardins de l’edifici històric de l’ESEIAAT. 

De fet, segons explica la professora Carme Hervada, "aquest eclipsi serà com una petita mossegadeta a la circumferència solar. To i així, serà molt interessant de veure’l, entre altres raons perquè no tindrem un altre eclipsi de sol fins el 12 d’agost de 2026, i també perquè és un esdeveniment molt atractiu per fer divulgació científica i explicar els moviments dels astres, dels planetes i dels satèl·lits a l’univers", afirma Hervada. 

Per tant, qualsevol persona podrà connectar-se des de qualsevol dispositiu informàtic amb accés a internet al telescopi de l’ESEIAAT per observar l’eclipsi de sol del dia 25 d’Octubre. Carme Hervada ens avisa que "és molt important no mirar directament el sol per veure l’eclipsi, perquè pot resultar fatal per als nostres ulls. Ens podem quedar cecs. Ni tan sols és recomanable l'ús de filtres” aconsella la professora de l’ESEIAAT. 

La retransmissió de l’eclipsi tambè es podrà veure en pantalla gran a l’aula 1.23 de l’edifici TR1 de l’ESEIAAT (c/Colom.1 Terrassa). A les 11h, a la mateixa aula, la física Gemma Viscasillas, alumna de doctorat del programa Educació i Intervenció educatives, realitzarà una conferència divulgativa titulada “Una altra mirada al Sol”.

L'eclipsi es podrà veure en directe a través d'aquest enllaç