ERC proposa que Terrassa denunciï la vulneració dels drets humans al Mundial de Qatar

El grup municipal d’Esquerra Republicana proposa al Ple d’Octubre que Terrassa segueixi l’exemple de diverses ciutats franceses i es negui a promoure cap activitat relacionada amb el Mundial de futbol masculí a Qatar

El Mundial de Qatar 2022 començarà el 20 de novembre
El Mundial de Qatar 2022 començarà el 20 de novembre | Cedida
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:07h
Fa aproximadament un mes, l’Ajuntament de Lille (França) anunciava solemnement l’acord per no promocionar cap mena d’activitat al voltant del mundial de futbol masculí que començarà el pròxim 20 de novembre al Qatar.

La iniciativa, amb poc menys d’un mes, ha estat secundada per algunes ciutats franceses com Estrasburg, Rodez, Bordeus, Marsella i, finalment, la capital, París. Totes sota el mateix paràmetre de no validar un esdeveniment esportiu de projecció internacional en un país on es vulneren els drets humans. Això s’ha traduït en la negativa explícita a la instal·lació de pantalles gegants o zones d’aficionats per seguir l’esdeveniment.

Aquesta protesta és només la punta de l’iceberg de la polèmica al voltant de la competició, però Esquerra Republicana de Terrassa vol evidenciar que és una resposta visible del municipalisme. El partit vol traslladar la proposta al ple municipal d'octubre, que tindrà lloc aquest divendres, perquè Terrassa aprovi l'acord i s'hi adhereixi.

Com explica la portaveu de la formació i candidata a les municipals, Ona Martínez Viñas, "L’elecció de Qatar com a seu del Mundial, l’any 2010, ja va ser polèmica per les conegudes vulneracions dels drets humans que suposa el seu ordenament polític i jurídic, especialment contra les dones i els col·lectius LGTB+".

Aquesta situació, per Martínez, no ha millorat "Malgrat que la FIFA ha fet tots els esforços per blanquejar el règim, la mateixa preparació del Mundial ha suposat una explotació laboral aberrant de milers d’immigrants asiàtics, amb xifres de morts i ferits per accidents laborals que van de desenes a milers de persones afectades".

En aquesta línia, Esquerra Republicana de Terrassa defensa que l’Ajuntament, com a representant d’una ciutat defensora dels drets humans, no pot promoure cap activitat que acabi validant aquesta competició.