Terrassa reclama al Govern de l’Estat revisar els pressupostos generals 2023 per garantir un finançament just als Ajuntaments

Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Terrassa cerquen el suport de la resta de grups municipals per evidenciar que l’actual projecte de pressupostos generals de l’Estat no preveu els recursos necessaris per al municipalisme

El Congrés dels Diputats, durant el ple de pressupostos per al 2022
El Congrés dels Diputats, durant el ple de pressupostos per al 2022 | Congrés dels Diputats
M.T
21 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:51h
Els dos partits que conformen el govern municipal presentaran en el proper ple d’octubre una proposta per demanar al govern de l’estat i a tots els grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats la revisió del projecte de pressupostos generals de l’Estat per tenir en compte el municipalisme.

La proposta es fonamenta en el plantejament "insuficient" realitzat pel govern de l’Estat a l’hora de definir els recursos que es destinen al món municipal, tal i com manifestes ambdós grups polítics. Concretament, Tot per Terrassa i Esquerra Republicana i denuncien que, tot i incrementar la participació en els impostos de l’estat en un 4,9% (un increment real per Terrassa d’uns 2,2 milions d’euros), aquesta quantitat és "absolutament insuficient" per fer front al context econòmic actual i a les obligacions que el mateix govern espanyol imposa sobre les arques municipals.

Durant l’any 2022, Terrassa, com la resta d’Ajuntaments, ha hagut d’interioritzar l’impacte de l’encariment dels subministraments (6,1 milions d’euros només en llum), la pujada dels tipus d’interès (2,2 milions) o l’encariment dels costos dels materials (amb un increment en les inversions en curs d’un 20% aproximadament). Tot això, s’ha hagut de fer amb recursos propis i sense resposta del govern espanyol.

De cara al plantejament dels pressupostos de l’any vinent aquests impactes es consoliden i s’esperava algun moviment del Govern de l’Estat de suport a la política i els serveis amb un contacte més directe amb la ciutadania, els Ajuntaments. Malauradament, denuncien les dues formacions, l’Estat no només ha plantejat un pressupost insuficient davant aquestes circumstàncies, sinó que planteja un increment dels sous públics al qual els municipis no podran fer front econòmicament malgrat que es pugui entendre la mesura.

En aquest sentit, ambdós partits manifestat que l’Estat ja ha obligat, aquesta mateixa setmana, a incrementar pel 2022 un 1,5% l’augment salarial per l’actual exercici, molt tensat, sense oferir cap altre recurs per fer-hi front que demanar un crèdit. Això, a més, situarà la pujada salarial per l’any vinent en, com a mínim un 4% (prop de 5 milions d’euros per Terrassa).

Des de Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Terrassa es destaca que, en un moment on el mateix Pressupost General de l’Estat preveu un increment dels seus recursos en un 7,7%, aquests s’han de distribuir amb equitat per garantir el bon funcionament de les polítiques a tots els nivells, especialment en l’administració més propera a la ciutadania.