La Masia Freixa de Terrassa, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

La Generalitat reconeix el valor cultural de l’edifici modernista en la categoria de Monument Històric

Masia Freixa de Terrassa.
Masia Freixa de Terrassa. | ACN / Albert Segura
Laura Hernández
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:04h
La Generalitat ha declarat la Masia Freixa i el seu entorn com a Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric. La resolució és del 14 d’octubre, data en què s’ha incoat l’expedient, que afegeix un nou reconeixement a l’edifici dissenyat per l’arquitecte modernista Lluís Muncunill. L’expedient se sotmet ara a un període d’exposició pública d’un mes transcorregut el qual, i si no es presenten al·legacions, s’elevarà a definitiu.

La declaració de la Masia Freixa com a Bé Cultural d’Interès Nacional compta amb el vistiplau de la Direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, que va emetre informe favorable el mes de setembre.

La nova figura de protecció comporta la suspensió de la tramitació de llicències de parcel·lació, edificació o enderrocament a l’edifici i la zona afectada i la suspensió de llicències ja concedides. El Departament de Cultura, però, pot autoritzar obres que no perjudiquin el bé cultural. El mateix Departament haurà d’autoritzar qualsevol intervenció, prèviament a la concessió de la llicència.

Aquesta protecció se suma a la ja recollida al Pla Especial de Patrimoni de Terrassa i en particular a l’inventari de Patrimoni Cultural, que protegeix l’edifici de Muncunill.

Una figura icònica de patrimoni històric terrassenc
La Masia Freixa és la figura del patrimoni històric i arquitectònic més popular de Terrassa, l’edifici més icònic de la ciutat i el que millor projecta la seva imatge a l’exterior.

L’edifici va ser concebut en 1896 com a fàbrica tèxtil, però va ser transformat entre 1907 i 1910 en la residència familiar de l’industrial Josep Freixa, al bell mig del parc de Sant Jordi. La reforma va ser un projecte de l’arquitecte Lluís Muncunill i Parellada.

El jardí el va dissenyar el pintor de l’època Rafael Benet i Vancells i és d’estil romàntic. Es tracta d’un dels jardins egarencs més representatius de principis del segle XX. La Masia Freixa va ser durant anys la seu del Conservatori de Música de Terrassa. Des de 2006 és la seu del Servei Municipal de Turisme, la Sindicatura Municipal de Greuges i de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.