El MNACTEC vol restaurar completament l'anunci de Netol d'aquí a la primavera

Els primers treballs per evitar-ne una major degradació començaran imminentment, en un període de dues setmanes. Aquest dimecres s'ha oficialitzat la donació de l'anunci al MNACTEC per part del propietari de l'edifici

Signatura de l'acord de donació de l'anunci de Netol per part del propietari al MNACTEC
Signatura de l'acord de donació de l'anunci de Netol per part del propietari al MNACTEC | Marina Torras
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:29h
A partir d'aquest dimecres, el MNACTEC assumeix les tasques de restauració de l'anunci dels anys 70 de la marca Limpia Cristales Netol, descobert en una paret de l'edifici que fa cantonada amb el carrer Font Vella. La donació de l'anunci per part del propietari de l'edifici, Miguel Ángel Salazar, s'ha oficialitzat amb una signatura conjuntament amb el director del MNACTEC, Jaume Perarnau. 

Imminentment, en un període de deu dies a dues setmanes, començaran els primers treballs per evitar una major degradació de l'anunci històric. Es col·locarà una bastida per tal que es puguin efectuar correctament les feines, però encara no s'ha determinat si es tallarà un tros del carrer per als vianants. Un cop acabi aquesta primera fase, que s'estima que estarà enllestida després de Nadal, començaria la fase de restauració pròpiament dita i de consolidació de l'anunci, que pretén estar completament enllestit d'aquí a la primavera. 

Jaume Perarnau ha explicat que el museu encara no ha determinat si l'anunci es restaurarà completament i recuperaran la part que hi falta, o es deixaran només les parts que han quedat visibles. "És l'únic anunci d'aquest tipus que queda en tot l'Estat, d'aquesta marca. És especialment singular, per això el MNACTEC ha apostat per la seva recuperació. Suposarà una despesa que estem disposats a assumir, perquè considerem que és vital conservar el patrimoni històric industrial de la ciutat", ha afirmat el director del MNACTEC.

A més, Perarnau ha afegit que l'anunci es troba en un estat de pèrdua imminent, per això és necessari començar amb la primera fase el més aviat possible per evitar-ne una major degradació. "Està situat al centre de la ciutat, i per tant la incidència social de conèixer-lo és major. No podem actuar de la mateixa manera amb tots els anuncis que es descobreixin, però creiem que aquest en particular és essencial. Està ubicat al carrer però en un edifici privat, per això ho hem gestionat amb el propietari", ha afegit el director. 

En aquest sentit, Miguel Ángel Salazar ha agraït que el museu s'hagi oferit per restaurar-lo i espera que breument tothom pugui gaudir-ne. "Ens agradaria que els terrassencs diguessin: quedem al cafè del costat del Netol", afirma el propietari. La paret on es situa l'anunci s'havia fet servir en altres ocasions com a espai publicitari, però per una qüestió d'ordenances, van dir al propietari que pintés la paret amb el color original, tapant l'anunci de Netol, que dècades després ha estat descobert. 

El contracte confirma que el MNACTEC es compromet a conservar l'anunci a l'espai públic per un període de 5 anys, prorrogable, acceptant també que l'objecte en si podria traslladar-se a les dependències del museu si hi hagués circumstàncies de protecció o tècniques que així ho requerissin.