La fiscalia demana 12 mesos i 5.000 euros de multa o 6 mesos de presó efectiva pel detingut a Terrassa durant la manifestació per la destitució de Quim Torra

El judici de Roger Verdaguer serà el 16 de novembre als jutjats de Terrassa

18 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:16h
La BRIMO després del tall de l'autopista C-58 contra la inhabilitació de Torra.
La BRIMO després del tall de l'autopista C-58 contra la inhabilitació de Torra. | Anna Mira
El pròxim 16 de novembre es jutjarà als Jutjats de Terrassa a Roger Verdaguer, antic CDR que va ser detingut el 28 de setembre de 2020 durant la manifestació a la ciutat per protestar per la destitució del Quim Torra, fins llavors President de la Generalitat de Catalunya. 

Ara, dos anys després, la fiscalia demana una pena de 12 mesos i 5.000 euros de multa o bé 6 mesos de presó de manera efectiva per a l'acusat, amb un delicte de desobediència i resistència a l'autoritat.

Roger Verdaguer va ser l'únic detingut durant la manifestació, en la qual més d'un centenar de participants van dirigir-se fins als jutjats per rebutjar el paper de la justícia espanyola i alguns d'ells van tallar la C-58, paralitzant el trànsit en direcció Barcelona. Durant la manifestació, els manifestants van trobar-se amb un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra i sis furgons de la BRIMO

Roger Verdaguer es va negar a proporcionar les seves dades personals durant el moment de la detenció, però els Mossos van identificar-lo després de registrar el seu telèfon personal sota ordre judicial.

"El motiu pel qual vaig anar a la manifestació és la interferència del poder judicial en la composició del legislatiu. Que els jutges es posessin a coaccionar l’actuació política del legislatiu i castigar-lo amb la inhabilitació si no es doblega em semblava massa exagerat. Quina autoritat poden tenir les lleis, el poder judicial i l’executiu si aquestes lleis les fan, no qui vota el poble, sinó la selecció que en queda després que el poder judicial l’hagi garbellat? Per a mi això trenca totalment la democràcia", ha declarat Roger Verdaguer, referint-se a la inhabilitació de Quim Torra i ara a la seva detenció. 

Roger Verdaguer també ha fet esment a Josep Costa, advocat que el 27 d'octubre fou detingut pels Mossos d'Esquadra, a petició de la jutgessa Maria Eugènia Alegret, magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per no haver-se presentat a declarar el 15 de setembre en una causa oberta de presumpte desobediència contra els integrants de la Mesa del Parlament de Catalunya de la XII legislatura.

"Josep Costa posava de manifest uns arguments similars en el judici que li volen fer i la seva exposició dels principis democràtics que es veuen conculcats avui en dia trobo que és molt més tècnica, encertada i detallada de la que jo us pugui explicar", ha afegit Verdaguer. Costa fou detingut tot el matí als calabossos del TSJC per no haver-se presentat a declarar, mentre que els altres exmembres de la Mesa —Roger Torrent, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado— sí que hi assistiren. El 27 de novembre de 2021 es querellà contra la jutgessa Alegret per un presumpte doble delicte de detenció il·legal i prevaricació.

Abans del judici, Costa va fer que el president del TSJC, Jesús María Barrientos i el segon magistrat, Carlos Ramos, fossin apartats de la causa per per manca d’imparcialitat, tot i que van poder decidir quins magistrats els haurien de substituir-los. El dia del judici, l'octubre de 2022, Costa va abandonar la sala, negant-se a participar en el que ell va anomenar un judici polític.

Campanya de suport ciutadà
La Traca, Coordinadora Antirepressiva de Terrassa, denuncia la situació en la qual es troba Roger Verdaguer i considera que "el seu cas és absolutament irracional i desproporcionat". La Traca ha engegat una campanya de suport ciutadà a Roger Verdaguer, per exigir-ne la seva absolució, que presentaran aquest 21 d'octubre al Raval de Montserrat, amb presència del mateix detingut i d'un representant de La Traca.