Terrassa oferirà mòduls de FP contínua per a empreses basats en realitat virtual, innovació i intel·ligència artificial

La iniciativa s'emmarca dins del projecte europeu EULEP, en el qual el Consell de Formació Professional de Terrassa participarà activament

Realitat virtual al Sónar +D
Realitat virtual al Sónar +D | José Manuel Gutiérrez
17 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:04h
Els representants del Consell de Formació Professional de Terrassa s'han reunit a Brusel·les amb els representants corresponents de la Unió Europea per posar en marxa el projecte EULEP (European Learning Experience Platform), que s'ha presentat aquest dimecres a la Comissió Informativa de Cicles de Vida de l'Ajuntament de Terrassa. 

El projecte, impulsat per la Cambra de Comerç de Terrassa, la UOC i l'Ajuntament de Terrassa, té com a objectiu la implementació d'una plataforma d’experiències d’aprenentatge pel que fa a la formació professional continuada al llarg de la vida, de manera que sigui més atractiva i pugui donar resposta a les necessitats de les empreses, que cerquen treballadors que tinguin coneixements adquirits sobre realitat virtual, intel·ligència artificial i innovació social. 

“Es busca poder oferir mòduls de formació nous a les empreses que es corresponguin amb les necessitats que aquestes tenen les empreses pel que fa a competències professionals, sobre tot en matèries orientades a la innovació. És un projecte molt gran”, ha explicat Teresa Ciurana, regidora d'Educació.

Diversos països europeus participen del projecte, i en concret el Consell de Formació Professional de la nostra ciutat cobra gran importància. El seu paper serà servir d'exemple com a òrgan de governança per a altres territoris que no disposen d'un consell o òrgan similar que pugui fer-se càrrec de les competències de formació professional contínua. El projecte s'organitzarà en 7 paquets, i Terrassa n'ocuparà un amb aquesta funció. 

"Les universitats definiran els continguts, que seguidament es transformaran en mòduls formatius i es traslladaran a les empreses i educadors de formació professional contínua", explica Santiago Martínez, Director de l'Àrea de Cicles de la Vida. La idea és combinar els continguts de manera híbrida, impartint-los en ocasions de manera presencial i d'altres de manera virtual. Els fons per fer front al projecte són de 5 milions d'euros i es preveu que tingui una durada de 4 anys. 

Terrassa, ciutat més jugable
A la Comissió Informativa de Cicles de Vida també s'ha comentat la voluntat de convertir Terrassa en una ciutat més jugable, fomentant i transformant els espais de joc de la ciutat per a nens, adolescents i joves. 

"Volem tenir el projecte enllestit abans de finals d'any, i que entri en funcionament al novembre. No només volem afegir més espais de joc i millorar els que ja hi ha a la ciutat, sinó canviar la mirada sobre el joc i entendre que forma part de la realitat quotidiana", ha expressat Ona Martínez, regidora d'Infància i Adolescència. Les primeres accions seran fer un estudi pedagògic sobre els espais de lleure de la ciutat i dur a terme les primeres reunions amb famílies i equips interns, per posar d'acord els serveis municipals i fer-los partícipis, i fer una enquesta a infants i adolescents que participen del CMIAT. 

A més, Infància també explorarà la possibilitat de convertir aquests jocs en intergeneracionals, per fomentar l'estona lúdica entre els infants i els avis, que són els membres de la família que més solen compartir moments de joc amb els nens petits. Així, es tindrà en compte també les necessitats de la gent gran, que ocupen els parcs i places durant bona part del matí, abans que la canalla els empri a la tarda.