La 16ena Marató de Donants de Sang de Terrassa vol aconseguir 200 donacions

Es podrà donar sang al Banc de Sang i Teixits de MútuaTerrassa del 20 al 22 d'octubre. La Marató d'enguany busca captar nous donants sota el lema "Suma't a la generació D"

Presentació de la 16ena Marató de Donants de Sang de Terrassa
Presentació de la 16ena Marató de Donants de Sang de Terrassa | Marina Torras
14 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:42h
La 16ena edició de la Marató de Donants de Sang de Terrassa, organitzada pel Banc de Sang i Teixits deMútuaTerrassa, arriba amb un objectiu clar: aconseguir 200 donacions en els tres dies que dura la marató, del 20 al 22 d'octubre. Aquestes 200 donacions permetrien tractar 600 pacients als hospitals catalans, i a més ajudarien a remuntar les reserves de sang, que actualment es troben sota mínims (hi ha reserves per a quatre dies, quan l'òptim és que n'hi hagi per vuit-deu dies). 

El lema de la Marató d'enguany és "Suma't a la generació D" i reivindica la captació de nous donants, els anomenats "Rookies". La lletra D es refereix a Donant, i vol mostrar que no importa l'edat per tal de sumar-se al moviment dels donants de sang. "Tu esculls si vols formar part de la generació D, una generació altruista, compromesa i sense edat", ha explicat Anny Jaramillo, responsable del Banc de Sang i Teixits de Terrassa

L'edició d'aquest 2022 ha sumat més lliteres disponibles a MútuaTerrassa per donar sang, a més d'ampliar l'horari: serà de 9 a 20h els tres dies. Per tal de donar reconeixement als donants, es repartirà una insígnia amb cada categoria, en funció de quantes donacions ha fet cadascú, des de "Rookie" (primer donant) fins a "Legend" (més de 50 donacions).

A més, cada vegada que s'estreni un "Rookie" es farà sonar una campana al punt de donació per agrair la solidaritat dels donants. Des del Banc de Sang i Teixits volen que donar sang es converteixi en un hàbit, i evitar així les situacions d'emergència com en la qual ens trobem actualment. 

Anny Jaramillo ha destacat que la pandèmia ha fet baixar el nombre de donacions, també a causa de la reducció de jornades informatives que han pogut efectuar des del Banc de Sang i Teixits. Si en un any normal, més de 30.000 persones comencen a donar sang, aquests 2020 i 2021 han estat poc més de la meitat. A Terrassa, el 2019 1.109 persones es van estrenar com a donants, i aquest 2021 el nombre és de 778. A Catalunya, la necessitat era de 1000 donacions de sang diàries, però degut a les reserves baixes el nombre s'ha augmentat a 1.100 diàries.

"La sang que tenim és un tresor, i compartir-la és el més bonic que podem fer. És regalar vida", ha professat Mònica Polo, regidora de Salut de l'Ajuntament de Terrassa. La campanya es podrà seguir a les xarxes socials a través del hashtag #MSangTerrassa, i cal reservar hora des del web donarsang.gencat.cat/mutuaterrassa

Durant la Marató es duran a terme sorteig especials: es sortejaran un val de compra amb valor de 100 euros del Mercat de la Independència, 6 invitacions dobles i 3 familiars (de 4 entrades) per espectacles a la FACT, 2 places dobles pel taller "Primers Auxilis en Família", per part de Kandy Formadora, i un lot d'ArtTeràpia, per part de l'Associació Els Dols.

Entre els col·laboradors que han ajudat a dur a terme la Marató destaquen també el paper del Voluntariat de l'Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, el refrigeri especial que portaran el Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa, el Forn Turull, La Pastisseria, Zaguirre Pastisser, Pastisseria Núria, Forn Carné i Ampurdanesa, i l'obsequi pels donants de plantes de la temporada, de part de Fupar.