El Banc de Sang i Teixits de MútuaTerrassa s'uneix a la crida per aconseguir nous donants

Aquest cap de setmana, les reserves de sang del Banc de Sang i Teixits han estat sota mínims. A Terrassa es necessiten entre 35-50 donacions diàries, i la setmana passada només van haver-hi 20

Una donant de sang al Banc de Sang i Teixits
Una donant de sang al Banc de Sang i Teixits | ACN
12 d'octubre del 2022
El nivell òptim de reserves de sang disponibles als hospitals de Catalunya és de vuit a deu dies, i actualment el Banc de Sang i Teixits (BST) només en té per a quatre dies. Per aquest motiu, s'ha fet una crida a tot el territori per demanar als donants actius que acudeixin als hospitals catalans a donar sang, i en especial per captar nous donants. 

L'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) acull els donants del Banc de Sang i Teixits de la ciutat, i també s'ha unit a aquesta crida. Habitualment, Terrassa aconsegueix entre 35 i 50 donacions diàries, però la setmana passada només van obtenir-ne 20. "El cap de setmana passat teníem reserves per a 3,8 dies per a tota Catalunya, és el nivell més baix que hem tingut mai", explica Anny Jaramillo, responsable del Banc de Sang i Teixits de Terrassa. "Gràcies a la campanya de conscienciació, aquests últims dies ja estem recuperant mica en mica la mitjana de donacions a la ciutat", afegeix la responsable.

A Catalunya, calen 1.000 donacions diàries. "Hi ha 100 hospitals a Catalunya que ens demanen la sang que tenim emmagatzemada a la reserva central periòdicament, i l'Hospital Universitari Mútua Terrassa n'és un d'ells. Esperem que de cara a mitjans d'octubre i novembre i desembre augmentin les donacions, perquè ens venen dies de pont i és habitual que la gent doni menys", afirma Manel Gastó, portaveu del Banc de Sang i Teixits. 

"És important captar nous donants perquè aquesta no sigui només una situació d'emergència que es resolgui amb la campanya de conscienciació, sinó que la gent ho obtingui com a rutina i vingui a donar sang regularment", continua Jaramillo. Durant aquest mes de setembre, l'última campanya va aconseguir 766 donacions de sang i 124 de plasma. En total, 890, i en porten unes 7.000 en el que va d'any. L'objectiu és aconseguir entre 9.500 i 10.000 donacions per any. L'any passat els números van ser una mica més optimistes: al setembre hi va haver prop de 900 donacions, i gairebé 9.500 durant tot el 2021.

En la línia d'aconseguir més donants, el BST presentarà divendres a Terrassa la 16ena Marató de Donants de Sang de Mútua Terrassa, que es celebrarà del 20 al 22 d'octubre

El BST de Terrassa és un exemple per a les altres delegacions del territori per la seva vinculació educativa. Cada any organitza les anomenades APS ("Aprèn, participa i dona!", del projecte Aprenentatge-Servei), sessions presencials a escoles i universitats del municipi on els estudiants fan una formació sobre la sang, les característiques i necessitats del BST i dels malalts als hospitals, i també generen la seva pròpia campanya de difusió i donació de sang, tal i com explica Joa Vásquez, tècnica de promoció del BST de Terrassa. 

Ja estan tancades la majoria de campanyes d'aquest any, que es faran de cara al 2n trimestre a les escoles Petit Estel, Creixen, Tecnos, Escola Andersen, Joaquima de Vedruna, Ramon i Cajal, entre d'altres. 

A més, el BST vol fomentar les donacions de medul·la òssia i augmentar així la Redmo (Registre de Donants de Medul·la Òssia a nivell de l'Estat). Volen explicar a la ciutadania que ja no és necessària una intervenció quirúrgica per tal de ser apte per a la donació, sinó que es pot fer al mateix moment d'una donació de sang. A Terrassa, enguany només hi ha hagut 390 donacions de medul·la òssia, mentre que l'any passat el nombre va ser de 795. 

Requisits per donar sang
-Tenir entre 18 i 70 anys
-Estar bé de salut i pesar més de 50 quilos
-Les dones poden donar un màxim de tres vegades per any, i els homes de quatre
-La vacunació contra la Covid no impedeix donar sang o plasma, però si es té algun efecte secundari com febre o malestar general, caldrà esperar-se 2 setmanes