Les ordenances fiscals es mantenen per al 2023

L'Ajuntament no augmentarà els ingressos i haurà de fer front a una despesa pública aproximada de 6 milions d'euros

El tinent d'alcalde, Isaac Albert, en la presentació de les ordenances fiscals de 2023
El tinent d'alcalde, Isaac Albert, en la presentació de les ordenances fiscals de 2023 | Ajuntament de Terrassa
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:54h
De cara al 2023, les ordenances fiscals es mantindran com aquest any, amb un pressupost ordinari aproximat de 215.733 milions d'euros. L'Ajuntament no augmentarà els ingressos, no hi haurà increment d’ordenances de tipus impositius ni quoficients, i haurà de fer front a una despesa pública aproximada d'uns 6'1 milions d'euros, a causa de l'increment del cost de l'energia.  

El tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, ha presentat la proposta d'ordenances en una roda de premsa d'aquest dijous. La proposta s'elevarà al ple extraordinari del 4 de novembre, de cara a que s'aprovin per a l'1 de gener de 2023.

Segons Isaac Albert, la voluntat de l'Ajuntament és de no augmentar la fiscalitat, seguint el relat del 2021-2022 d'ajudar a la ciutadania a fer front a la crisi sanitària provocada per la pandèmia, que ha tingut impactes econòmics importants: "L'alça desorbitada del preu dels subministraments d'energia, la pujada de l'IPC i dels tipus d'interès han afectat directament a famílies, negocis i a l'economia de l'Ajuntament. Hem decidit mantenir el relat de l'any passat de recuperació, i així no perjudicar més l'economia familiar", comenta el tinent d'alcalde. 

Isaac Albert ha manifestat que la voluntat de l'Ajuntament amb l'últim pressupost del mandat és consolidar els esforços de les decisions preses durant el 2022, per "donar resposta a les necessitats de la ciutat i ens els serveis que oferim, com la seguretat, la neteja, l'educació i el manteniment". 

La despesa pública augmentarà lleugerament també arran dels pressupostos generals de l’Estat, que pujaran el sou dels empleats públics en un 9% en els propers 3 anys. Té un impacte de l’1’5% en els pressupostos del 2022 i es consolida, amb un increment previst del 2’5% en el pressupost del 2023. 

Pel que fa als pressupostos aprovats el 2022, l’impost de plusvàlua va tenir un increment que va suposar una reducció d'ingressos de 4,3 milions d'euros, amb el canvi del sistema de càlculs. En un inici es van pressupostar 12 milions d’euros, i finalment el nombre serà de 7.760 milions euros. 

Nou gestor tributari i creació de comunitats energètiques

Al 2023 també entrarà en funcionament un gestor tributari, amb la voluntat de fer més fàcil a la ciutadania els tributs a l'Ajuntament. Al febrer es preveu una migració de totes les dades al sistema que podrà significar una modificació en les ordenances fiscals, com el pagament de l'impost de bens immobles (IBI), que s'efectuarà al maig en comptes de al març. Aquest nou gestor permetrà establir un compte fiscal personal, on l’Ajuntament podrà gestionar tots els tributs, sense haver de domiciliar rebut a rebut (incloses les multes) com fins ara, qüestió que podia generar problemàtiques.

També es posarà en marxa una oficina virtual tributària, des d’on es podrà accedir a tota la informació fiscal i oferir "més transparència, obertura, agilitat i una relació més directa amb la ciutadania", afirma Isaac Albert. A més, de cara al 2024 es preveu que entri en funcionament una demanda històrica: un pla personal de pagament, que permetrà que cada ciutadà pugui decidir quan pagar els impostos. 

A banda, l'Ajuntament cobrirà fins a un màxim del 50% de la despesa de les instal·lacions fotovoltaiques a la ciutat, i es dona pas a la primera taxa d’autoconsum d’energia solar pública per la creació de comunitats energètiques. També es millorarà la taxa d'ús de la via pública per produccions audiovisuals i per a les entitats socials, en resposta a una repetida demanda, i s'ampliarà el catàleg d'edificis de patrimoni històric perquè els edificis catalogats puguin accedir a les bonificacions per declaració d’especial interès.