Quedar-se o sortir del Govern: què votaran els representants de Junts a Terrassa i voltants?

Mentre la regidora de Junts i número 2 de la llista electoral, Montserrat Caupena, no veu clara la continuïtat del Govern, Nil López, alcalde de Matadepera, és partidari del "sí" a quedar-se. L'alcaldable de Junts per a les pròximes eleccions municipals, Meritxell Lluís, no es pronuncia.

Laura Borràs i Jordi Turull, a la seu de Junts.
Laura Borràs i Jordi Turull, a la seu de Junts. | ACN
05 d'octubre del 2022
Actualitzat el 06 d'octubre a les 14:46h
La crisi de Govern entre Junts i ERC no ha passat desapercebuda en l'àmbit municipal i qui ara hi té a dir són els militants del partit de Jordi Turull i Laura Borràs. De fet, els militants de la formació estan cridats a mullar-se aquest dijous i divendres en una consulta vinculant per decidir si el partit es queda o marxa del govern català. A La Torre del Palau hem fet un sondeig entre els principals representants de Junts a Terrassa i les poblacions del voltant, recollint les valoracions d'alcaldes, regidors i presidents executius. El resultat ha estat dispar.

Montserrat Caupena: "La unitat l'ha trencat ERC amb les seves negatives constants"

La número 2 a la llista de Junts per Terrassa, regidora de l'Ajuntament de Terrassa i membre de direcció nacional, Montserrat Caupena, no té clara la continuïtat del partit al Govern català, tot i que ha avançat que no entrarà en detalls pel que fa als motius.

"Em sento molt entristida amb la situació entre ERC i Junts. Els hem ofert tres propostes, i a totes ens han dit que no. Tenim ganes de negociar, però ens fan fora. Som el govern del 52%, i la unitat l'han trencat ells amb les seves negatives constants", evidencia Caupena, que milita al partit des de la seva creació fa dos anys. La regidora assegura que és incapaç de predir el resultat de la votació: "És un tema molt disputat, no sé què sortirà". 

Per la seva banda, Meritxell Lluís,l'alcaldable de Junts per Terrassa per a les pròximes eleccions municipals i regidora, no es pronuncia.

Julio Díaz, president executiu de JxT: "Només des del govern es va poder impulsar l'1 d'octubre"
Julio Díaz, nou president executiu de Junts per Terrassa, és partidari de mantenir el govern de coalició, i afirma que beneficiarà tant a nivell municipal com nacional. "Des del punt de vista local i l'aspecte social i econòmic, estar al Govern ens permet oferir millors solucions a la gent, com en el cas del nou CAP Can Roca, que s'ha posat en marxa aquesta setmana. Gràcies a tenir presència vam poder contactar amb les associacions de veïns de manera més directa", diu Julio Díaz. 

"El Govern és la millor eina per avançar nacionalment, només des del Govern es va poder impulsar l'1 d'octubre", continua el president executiu. Tot i així, deixa clar que és ERC qui ha trencat la unitat i que s'haurien de fer canvis. "El més normal seria canviar consellers, però no marxar". 

Josep Rull i Lluís Puig no es mullen
Els càrrecs unipersonals, tot i que van formar part de Junts per Catalunya anteriorment, no poden pronunciar-se públicament sobre la seva posició respecte a la consulta vinculant. Ambdós tenen clar que votaran, però no es mullen.

Josep Rull és actualment president del Consell Nacional de Junts per Catalunya, i abans de ser empresonat pel referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre ocupava el càrrec de conseller de Territori i Sostenibilitat. Lluís Puig és exconseller de Cultura i actualment resideix exiliat a Brusel·les juntament amb Carles Puigdemont, després de ser destituït pel Govern Espanyol en aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola de 1978, com a col·laborador en l'organització del referèndum d'independència de Catalunya. 

Nil López, a favor de la "unió per a l'independentisme"
L'alcalde de Matadepera, Nil López, milita al partit també des de la seva creació i és partidari del sí a la continuïtat de Junts al Govern. "És una manera d'enfortir el Govern i  reforçar la idea de la unió per a l'independentisme, i especialment és necessari per al municipalisme: som els més propers a la ciutadania i aquesta ens necessita. Continuar al Govern ens permet seguir oferint tots els serveis necessaris", explica Nil López.

Seguint amb aquesta idea, l'alcalde assegura que els ens municipals viuran una "tempesta perfecta" pel que fa a la disminució de pressupostos i l'augment del subministraments energètics, per la qual cosa necessiten tot el suport i "un Govern fort per lluitar contra la crisi". El polític matadeperenc insta a tota la militància a votar pel "sí" i afegeix que cal reforçar els governs de coalició, que són tradició a Europa, perquè "és la manera de posar els objectius comuns sobre la taula i lluitar amb més forces". López creu que és possible llimar les diferències entre ERC i Junts. 

Amb aquests arguments i altres, els militants que té Junts a Terrassa i voltants votaran aquest dijous i divendres en la consulta telemàtica que ha convocat el partit. La pregunta està clara: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern?"; la resposta (sí, no, en blanc) està molt clara entre els càrrecs de la comarca.