Terrassa recupera un estudi extraviat sobre la Riuada del 1962

El terrassenc Fausto San José va dur a terme l'estudi en només 7 dies per encàrrec de Josep Clapés, en aquell moment alcalde de Terrassa

L'exemplar de l'estudi sobre la riuada del 1962 a Terrassa
L'exemplar de l'estudi sobre la riuada del 1962 a Terrassa | Marina Torras
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 21:10h
Terrassa ha recuperat aquest dimarts un vestigi històric per a la nostra ciutat: un dels exemplars d'un estudi en profunditat sobre les conseqüències de la Riuada del 1962, fenomen hidrològic devastador que va sacsejar tot el Vallès i en especial Terrassa, un dels principals municipis afectats. Just després que l'egarenc Fausto San José acabés l'estudi l'octubre del 1962, encarregat per l'aleshores alcalde de l'Ajuntament de Terrassa, Josep Clapés, el Consistori en conservava un exemplar. Aquest, però, va extraviar-se amb el pas del temps, i aquest dimecres el mateix Fausto San José ha fet entrega a la ciutat d'un dels exemplars que va conservar. 

L'estudi, anomenat "Anàlisi estadístic dels danys causats en les inundacions", va ser efectuat en només 7 dies i està enfocat en els danys humans i materials que van provocar les riuades. "Em vaig tancar dins l'Ajuntament i no vaig sortir ni per menjar ni per dormir, fins que vaig acabar l'estudi. L'alcalde volia una solució ràpida. Després de tots els danys, però, els que vam col·laborar en l'estudi vam necessitar descansar uns dies per pair tota la informació", declara Fausto San José.

L'exemplar recull els noms de totes les persones afectades i les seves adreces (195 persones mortes identificades, 54 sense identificar i 40 desaparegudes), les famílies que van perdre la llar, comptabilitzades en 311 i, fent esment de totes les dades disponibles, també les persones que van perdre el seu lloc de treball, 241. L'estudi aprofundeix tot seguit en els danys materials a la indústria, l'agricultura, el comerç, els equipaments i serveis públics i els habitatges, quantificant inclús les quantitats econòmiques estimades aleshores. 
 

Fausto San José amb l'estudi sobre la riuada de 1962 a les mans Foto: Marina Torras


"És un honor recuperar aquest llibre i conservar-lo a la nostra ciutat", ha declarat la Jennifer Ramírez, regidora de Rieres. L'edició facsímil restarà a l'Arxiu Històric a disposició d'investigadors, historiadors i de totes les persones interessades. "Tot plegat forma part d'una restitució de la memòria col·lectiva i que hi ha darrere d'aquest llibre. Cal posar-ho en valor. Pot obrir la porta a futurs estudis sobre la Riuada", ha esmentat Ona Martínez, regidora de Memòria Democràtica. 

Es conservarà a l'Arxiu Històric
En el moment de la seva creació, només hi havia 3 exemplars de l'estudi: un d'ells es va enviar al Consell de Ministres, perquè valoressin la quantitat d'ajuts que s'havien d'enviar a Terrassa, tenint en compte els danys. El segon és el que es va entregar a l'Ajuntament i en un futur va extraviar-se, i el tercer era el que conservava San José i que des d'aquest dimecres es conservarà a l'Arxiu Històric del Vallès Occidental. La versió física de l'estudi es podrà consultar al mateix Arxiu, i la versió escanejada a través de la web de l'Arxiu.
 

Encuriosits fullejant el llibre Foto: Marina Torras


En aquell moment, Fausto San José era gerent d'Establiments Vallesans i de la de la Cooperativa Laboral, al carrer de la Font Vella, el primer autoservei d’alimentació de Terrassa. 60 anys després, San José ha decidit entregar a la ciutat aquest document després que el 2021, en ocasió de la col.locació de l'stolperteinededicada al seu pare, oferís també a l'Ajuntament un exemplar del llibre de l'Agustín San José, “Retazos” on explica les vicissituds viscudes i el drama de la deportació nazi.