Terrassa comptarà amb un nou protocol contra el maltractament animal

La nova campanya de tinença responsable d’animals connectarà amb el protocol intern de la Policia Municipal i permetrà agilitzar la resposta davant els casos de maltractament animal

Un dels gossos maltractats.
Un dels gossos maltractats. | Guàrdia Civil
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:59h
Noel Duque, regidor de Benestar Animal de l'Ajuntament de Terrassa, ha presentat aquest dimarts en una roda de premsa el nou protocol contra el maltractament animal. La campanya, sota el títol "‘La seva companyia no té preu’, permetrà agilitzar la resposta per part del cos policial i dels serveis municipals en cas de detecció de maltractament, i es sosté a través de tres pilars: la regidoria de Benestar Animal, la Policia Municipal i el Protecció de la Salut. 

Els protocols i les denúncies de la ciutadania variaran segons el grau de gravetat del maltractament animal presenciat. Si la intervenció és urgent, la Policia Municipal se n'encarregarà a través del seu protocol intern (es pot contactar a través del telèfon 092 o 937397000) i si no és urgent se'n farà càrrec l'Ajuntament de Terrassa, a través de Benestar Animal i Protecció de la Salut (es pot contactar a través d'una instància o al correu electrònic benestar.animal@terrassa.cat). 

Si l'accés a l'animal és possible, Benestar Animal posarà per primer cop a disposició els serveis de veterinària 24 hores, després d'un acord amb les clíniques veterinàries de la ciutat, per tal que puguin determinar la gravetat de la situació. Si no és possible l'accés a l'animal, Policia Municipal sol·licitarà una autorització al jutjat. 

En cas que es detecti maltractament i aquest s'agreugi, es derivarà directament als jutjats, i si es tracta d'un cas de desatenció, també anomenat "maltractament no greu", es farà un seguiment per controlar si aquesta desatenció continua. 

"Aquest protocol és una demanda històrica de les entitats animalistes, i per fi arriba a la llum. També ha ocasionat que la Policia Municipal desenvolupi el protocol intern i sàpiguen com actuar en cas de maltractament animal. El protocol no acabarà amb el maltractament d'arrel, però aconseguim una resposta més àgil i automatitzada", ha manifestat Noel Duque. 

Noves zones de lliure circulació de gossos  

En la mateixa línia de garantir el benestar animal i després de recollir les demandes dels veïns de la zona de Vallparadís, el parc comptarà amb dues noves zones de lliure circulació de gossos: una situada a l'alçada del Pla de Cal Guardiola, i l'altra a la zona de la Devesa. Les zones estaran obertes de 8 a 10 del matí i de 20 a 22 hores. La idea és garantir que cada propietari de gossos compti amb una zona de lliure circulació a menys de 15 minuts de casa seva. 

El regidor ha afegit la voluntat d'instal·lar més zones de lliure circulació de gossos per la ciutat en un futur, i que estan treballant en una nova àrea d'aquest tipus a Can Parellada. 

3a edició de la Festa dels Animals

A la roda de premsa, Noel Duque també ha presentat la 3a edició de la Festa dels Animals, que es celebrarà al Parc de Vallparadís el 9 d'octubre. L'esdeveniment ja compta amb 59 entitats, i és un referent per a tota Catalunya: "És un altaveu perquè les entitats puguin defensar les causes per les quals volen lluitar i per conscienciar la ciutadania. La festa celebrada a Terrassa és la que compta amb més entitats participatives de tot el territori català", declara Noel Duque. 

A banda de les activitats centrades 100% en els animals, com la passejada de gossos, la festa comptarà amb activitats per a la infància, paellada popular i una passarel·la dedicada a l'adopció.