Gratuïtat en l'educació als 2 anys: rècord de demanda a les públiques, mentre que les privades perden infants

Les escoles bressol municipals han rebut més de 900 sol·licituds pel curs 2022-2023, arran de la gratuïtat de la i2 . Per contra, les llars d'infants privades perden infants i les famílies demanen a Educació que augmenti la subvenció de 800 euros per infant

Una escola bressol
Una escola bressol | Generalitat de Catalunya
08 d'octubre del 2022
Actualitzat el 31 d'octubre a les 17:05h
Aquest curs escolar ha començat amb una notícia que ha sacsejat les escoles bressol: el Departament d'Educació va anunciar el passat abril que la i2 -corresponent al curs que pertoca als infants de 2 anys- seria gratuïta a les escoles bressol municipals. La nostra ciutat disposa de 14 centres de titularitat pública, els quals han aplicat la gratuïtat a partir d'aquest setembre. Ara bé, com viuen l'augment de demanda les escoles públiques, què en pensen les privades i quina és l'opinió dels pares i mares? 

Les escoles bressol municipals (EBM) han rebut més de 900 sol·licituds per a tots els cursos, de 0 a 3 anys, unes 300 més que l'any passat. La llista d'espera també supera els nombres que mai s'havien vist a la ciutat, tot i la matrícula oberta. Només de la i2, les sol·licituds de plaça ja arriben a 351: 299 a les de l'Ajuntament, i 52 a les de la Generalitat. Englobant també els lactants (i0), la i1 (corresponent a infants d'1 any) i la i2, actualment hi ha 804 infants en llista d'espera, 638 als centres de l’Ajuntament i 166 als de la Generalitat. 

"Sens dubte és un rècord de demanda, no només a la i2 sinó també a la resta de cursos. La gratuïtat s'ha notat molt, però també la tarifació social aplicada a la i1. Ha permès que el condicionant econòmic ja no sigui una barrera infranquejable per a les famílies", declara Teresa Ciurana, regidora d'Educació de l'Ajuntament de Terrassa, després d'aportar les dades oficials referents a aquest curs. La tarifació social estableix que les famílies facin el pagament de l'educació en funció del nivell d'ingressos, segons els trams establerts. 

Ciurana també afegeix que les dades poden presentar un petit percentatge de duplicitat -en comptes de 638 infants, potser es tractaria de 625- ja que, un cop feta la matriculació, pot ser que hi hagi famílies que hagin tornat a fer la preinscripció fora de termini, demanant plaça a altres escoles bressol on no n'havien demanat, per veure si entraven. "També és natural que la demanda de la i1 augmenti, tenint en compte que si un infant ja és dins d'una escola durant aquest curs, ja té reservada la plaça per al curs vinent, quan faci i2", continua la regidora. 

"Que la i2 sigui gratuïta aquest any és un plaer, i també la tarifació social aplicada a i1. Nosaltres portàvem la Valeria ja l'any passat a l'i1 a l'escola bressol Soleia, però ens costava 400 euros. Podíem pagar-ho, però moltes famílies no. És cert que aquesta etapa educativa és escollida, però penso que és essencial, especialment la i2: així, els nens s'adapten per a quan entrin ja a una escola d'educació infantil", declara la Míriam, mare de l'Alejandra i la Valeria, la petita que cursa i2 a l'EBM Soleia. 

Tabalet i Soleia són dues escoles bressol municipals que han elevat significativament les places arran de la gratuïtat. L'EBM Tabalet ha afegit dues aules més, i l'EBM Soleia una. Així, Terrassa ha passat d'oferir 943 places per a infants a 1.003, 60 més. 

"La veritat és que no ens esperàvem un augment tan alt de la demanda, però estem molt satisfetes. Teníem estances que estaven buides o les dedicàvem a altres funcions, i ara s'han convertit en aules per a infants. Mai omplíem els grups i ara tenim una llista d'espera molt llarga. A més, hem doblat el servei de menjador", explica l'Esther Herrero, directora d'EBM Tabalet. El menjador escolar no entra dins la gratuïtat, però també es cobra segons el tram corresponent, tal i com marca la tarifació social. 

Mireia Munné, directora de l'EBM Soleia, concorda que des del centre estan satisfetes amb l'alta demanda: "És molt positiu que es reforci l'i2, perquè és una etapa fonamental per al desenvolupament dels infants. Així, desapareix el condicionant econòmic, important especialment en barris com Ca n'Anglada", explica la directora. Afirma, però, que tot i l'augment d'infants, encara no s'ha cobert una baixa de professorat. "Hem de quadrar perfectament els horaris de l'equip de professors per respondre a les necessitats de tota la canalla, ja que tenim el mateix personal, però una aula sencera més", afegeix Munné. 

Gratuïtat esglaonada
El pla d'Educació és oferir tots els cursos d'escola bressol de manera gratuïta esglaonadament. Així, de cara al curs 2023-2024, el Departament pretén que s'apliqui la total gratuïtat a l'i1, i posteriorment a l'i0. 

Aquest fet comporta preocupació per a les escoles bressol concertades i privades de la ciutat, que han perdut infants aquest curs i sobreviuen gràcies a l'i1. "Normalment, omplíem dos grups de 20 infants per classe a la i2, i enguany només hem omplert una aula. Això també ha suposat un professor menys. Per ara a i1 no hem notat la disminució d'infants, però ja ens ho esperem de cara a l'any vinent si s'aplica també la gratuïtat", expressa la Laia Pujol, directora de l'escola bressol concertada El Cargol i coordinadora de les llars d'infants concertades i privades de la ciutat. 

Educació ha garantit que finançarà l'educació bressol privada o concertada amb 800 euros per infant i any. Més enllà dels 800 euros per alumne, l'ajut s'ampliarà a 800 euros més en cas que hi hagi una situació de vulnerabilitat socioeconòmica, que s'haurà d'acreditar a partir de la renda familiar. 

"Des de l'Associació de llars infants de Catalunya i Coordinadora d'escoles bressol de Terrassa estem reivindicant a la Generalitat i al Departament d'Educació que es defineixin uns terminis clars per saber com i quan rebrem la subvenció. A més, no ens sembla bé que hàgim de ser les mateixes escoles les que fem d'intermediàries i restar de la quota de les famílies els diners de la subvenció", continua la directora. "Som un element essencial, hem d'estar per a donar plaça a tots aquells infants que no han pogut entrar a una escola pública" continua la directora del centre, "Amb aquesta distinció, estan creant famílies de primera i de segona". 

"Per què la meva filla no té les mateixes oportunitats que un infant que va a una escola pública?", es pregunta l'Eva Herrandiz, mare de l'Avril, que cursa i2 aquest any a l'escola bressol El Cargol. L'Eva sempre ha portat l'Avril en aquesta escola bressol des de l'i0, i no ha volgut canviar a una pública, tot i la gratuïtat de la i2, perquè està satisfeta amb el model educatiu de l'escola el Cargol i amb la possibilitat de poder-la deixar a l'escola bressol a l'estiu, realitat que no és possible a les escoles públiques.

De la mateixa manera que la Laia, directora del centre, l'Eva es queixa de la desinformació sobre les subvencions a les escoles concertades i privades i denuncia el neguit que això suposa per als pares i mares: "Si porto la meva filla a una escola privada perquè no tinc plaça en una pública, no vol dir que sigui més rica. I si no m'ho puc permetre? 800 euros d'ajuda per any no és suficient, i al document oficial no hi ha els terminis específics. No entenc per què han de fer tanta diferenciació entre les escoles públiques i les privades", comenta l'Eva. 

"Necessitem més escoles bressol"
La llista d'espera s'estén a tots els barris de la ciutat, i cada vegada són més els pares i mares que reivindiquen més oferta d'escoles bressol, tant públiques com privades.  
Què podem esperar del futur? La regidora Ciurana ha assegurat que, per tal de cobrir tota la demanda, l'Ajuntament està treballant en el trasllat de l'EBM Soleia a l'Avinguda Barcelona- Ca n’anglada, de manera que compartiria espai amb pisos tutelats per a gent gran i ampliaria les places.

A més, tenint en compte que altres sectors de la ciutat creixen, la regidora comenta que hi ha prospecció de construir més escoles bressol en un futur. "A Terrassa sempre havíem estat per sota del 50% d'escolarització en aquesta edat. Tot i l'augment de la demanda, hi haurà places per a tothom", acaba Teresa Ciurana. 
Arxivat a