Taigua gestionarà els comptadors d'aigua de Terrassa

La Mina, que fins ara havia portat a terme la gestió, ha presentat al·legacions, però el ple municipal d'aquest divendres les ha desestimat i ha conclòs que Taigua està capacitada per al servei

Taigua començarà a gestionar els comptadors a partir de finals d'any
Taigua començarà a gestionar els comptadors a partir de finals d'any | Cedida
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:11h
Taigua, empresa municipal d'aigües de Terrassa, ja té llum verda per gestionar els comptadors d'aigua de la ciutat i ho començarà a fer a partir de finals d'any i principis del 2023. L'empresa, creada el 2018 arran de l'objectiu d'oferir un servei d'aigua públic de qualitat, eficient, transparent, participatiu i social un cop Terrassa es va fer càrrec de les competències de la gestió de l'aigua, ha obtingut bons resultats i una valoració positiva del servei ofert als abonats de la ciutat durant aquests quatre anys de servei. 

Recentment, la comissió d’estudi que havia de redactar la memòria justificativa de l’activitat econòmica de Taigua, que serà en règim de lliure competència, ha emès una resolució unànime on diu que la funció de la gestió dels comptadors va implícita a la gestió del servei de l’aigua a la ciutat. 

Així, el ple municipal d'aquest divendres ha donat compte al pronunciament de la comissió d’estudi i del seu informe tècnic-jurídic, i ha aprovat la modificació dels estatuts de Taigua, remarcant la capacitat de gestionar el parc de comptadors, tot i que el seu redactat ja ho contemplava primerament. 

La Mina presenta al·legacions
Les accions han vingut donades per les al·legacions als estatus que ha presentat el grup Mina Pública d'Aigües de Terrassa, concessionària del servei de l’aigua a Terrassa fins al desembre de 2016. L'empresa privada, que va extingir el seu contracte després de 75 anys, defensa que Taigua no està habilitada per a exercir l’activitat econòmica de gestionar el parc de comptadors de la ciutat.

L'Ajuntament de Terrassa ha desestimat les al·legacions amb la modificació dels estatus de Taigua i ha establert que cal establir nova quota en ordenança, que es durà a terme al ple d’octubre.

"L'aigua és un bé molt preuat, i cada vegada més té un curs imprevisible arran de les pluges intenses i el canvi climàtic, que s'accentua cada cop més. Hem d'adequar el servei per controlar l'aigua i que sigui un recurs per a tothom. Tots els beneficis que pugui tenir l'empresa aniran al manteniment i a millorar la xarxa", ha manifestat Lluïsa Melgares, regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Terrassa, al ple municipal. Les declaracions de la regidora han assegurat que els beneficis no estarien dirigits directament a l'empresa, com els casos registrats d'explotació privada efectuats anteriorment per Mina. 

Des del final de la concessió, Mina ha mantingut la seva activitat com a gestora del parc de comptadors de Terrassa. Sis anys després, la pública Taigua entrarà en el mercat lliure a competir per aquesta activitat. Ho farà en un nou context, després que el Ministeri d’Indústria dictés l’any 2021 una ordre que obliga a renovar els comptadors d’aigua al cap de 12 anys de vida o bé si s’espatllen, prohibint la seva manipulació i, per tant, reparació.

Amb l’informe de la comissió d’estudi i els estatuts ja aprovats, Taigua té el camí lliure per operar com a empresa gestora del parc de comptadors d’aigua a la ciutat. La comissió conclou que no procedeix crear una nova activitat paral·lela a la de Taigua per l’activitat dels comptadors, donat que aquesta funció és implícita a la que ja desenvolupa l’empresa municipal.

Ara fa uns mesos la quota de manteniment dels comptadors que fins aquell moment cobrava Mina va desaparèixer del rebut de l’aigua, donat que la factura la gira Taigua com a gestora del servei. Era el primer pas per a regularitzar la situació, de tal manera que, en un mercat lliure, Mina, Taigua o altres operadores podran prestar el servei i seran els consumidors els que triaran amb quina empresa contracten el lloguer o la compra del comptador.