5 anys del referèndum:«Es va aixecar de la cadira de rodes per votar»

Aquest dissabte es bufen espelmes per l'1 d'octubre del 2017, data històrica pels catalans. L'escola Lanaspa va ser un dels punts centrals del referèndum d'autodeterminació per a la independència a Terrassa

Els terrassencs van acampar les dues nits abans de l'1 d'octubre a l'escola Lanaspa
Els terrassencs van acampar les dues nits abans de l'1 d'octubre a l'escola Lanaspa | Miquel Baco
01 d'octubre del 2022
Actualitzat el 31 d'octubre a les 17:04h
5 anys després, a en Miquel Baco encara se li salten les llàgrimes quan recorda com, en ple referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre a l’escola Lanaspa, una senyora gran que anava en cadira de rodes va aproximar-se a la mesa per votar. Just quan els presidents de mesa anaven a ajudar-la a posar el paper dins l’urna, veient les dificultats que la dona podia tenir, aquesta va exclamar un rotund “no” i es va aixecar a dures penes per inserir el vot dins l’urna ella mateixa. 

“Es va aixecar de la cadira de rodes per votar”, recorda en Miquel amb emoció com si encara fos aquell 1 d’octubre del 2017, quan tenia 22 anys. Tantes eren les ganes d’expressar el “sí” o el “no” a la independència en un dia ple de tensió, nervis i reivindicació que, un lustre després, molts dirien que ha passat a la història pel govern català i central.

A Terrassa es van comptabilitzar fins a 60.000 egarencs, amb 52.837 que van votar pel “sí” i 5.730 pel “no”. Tot i la victòria del “sí a la independència” a la ciutat, el referèndum convocat per la Generalitat es va declarar inconstitucional i il·legal a tota Catalunya, per haver-se celebrat tot i haver estat suspès pel Tribunal Constitucional el 7 de setembre del 2017. 
 


Un dels eixos centrals del referèndum a Terrassa va ser l’escola Lanaspa. El centre ja era conegut per ser un punt molt concorregut en altres votacions, però l’1 d’octubre del 2017 va comptar amb 2.200 vots dels terrassencs, més que cap altra escola, centre cívic o punt de votació.

Entre un dels vots al centre es va comptar el del terrassenc Josep Rull, diputat al Parlament de Catalunya, que a banda de votar a mig matí, va començar la jornada assistint a l’escola a les 5 del matí, abans d’assistir a l’Agència de Residus de Catalunya, a Barcelona, i al col·legi de Rubí. Rull es va emocionar amb la quantitat de gent que es trobava a l’escola i va fer un tweet per agrair el compromís col·lectiu. “Va ser molt potent. Em vaig sentir molt orgullós de tothom, i de ser terrassenc. Érem un nosaltres, no hi havia distincions”, afirma Josep Rull. 

 
Arxivat a