1 de 10
Cultura

El festival TNT arrenca refermant l'aposta pels projectes de nova creació i una vintena de propostes

La companyia l'Alakran ha donat el tret de sortida aquest dimecres a la tarda amb una activitat gratuïta a la Seu d'Egara

Un dels espectacles del TNT 2022 | Albert Segura
per A.S, Terrassa, Catalunya | 29 de setembre de 2022 a les 18:27 |
Les propostes artístiques innovadores del festival Terrassa Noves Tendències (TNT) tornen des d'aquest dimecres i fins diumenge a protagonitzar l'agenda cultural de la cocapital vallesana amb una vintena llarga de projectes, gran part d'ells totalment gratuïts. La cita apropa alguns muntatges, molts d'inèdits, caracteritzats per una posada en escena en moltes ocasions basada en l'impacte sensorial i emocional, amb un format que convida l'espectador a pensar, més enllà del que pugui apreciar damunt l'escenari. La companyia l'Alarkan ha ofert de manera totalment gratuïta 'Makers itinerantes' a la Seu d'Ègara, amb què ha donat el tret de sortida a una cita que s'allargarà fins el 2 d'octubre.El festival aposta clarament per la innovació i l'experimentació damunt de l'escenari, amb propostes arriscades pel seu format i rerefons però orientades a obrir nous horitzons. "Programem unes 24 propostes, moltes de les quals estrenes, donat que donem suport a la creació acompanyant els artistes durant tot l'any perquè finalment estrenin al TNT", explica la directora artística del festival, Marion Betriu.

Part d'aquestes noves propostes arriba de la mà de Júlia Barbany, una artista emergent que planteja la seva segona peça en solitari, 'Diversión obligatoria': "És una mirada molt crítica que ens farà riure, però també plorar", avança Betriu.


Instal·lada a la sala dels Amics de les Arts, Barbany actua sola a l'escenari, caracteritzada amb un nas i una calva postissos, amb la única companyia d'una cascada d'aigua simulada i un quadre de fons. "La proposta va començar com una investigació sobre l'humor, el 'mandatory fun', el mecanisme que utilitzen les empreses per dinamitzar els treballadors amb activitats pretesament divertides, on m'interessa el ridícul que genera passar-ho bé quan és una obligació", explica Barbany.Amb la intenció de plasmar sobre l'escenari i compartir amb el públic la seva visió, Barbany es caracteritza "com un Mr. Bean del segle XXI", diu, on la veu passa a un segon terme per apreciar la comunicació gestual de l'actriu: una simulació d'un vòmit, activitats esportives o fer les seves necessitats són algunes de les quotidianitats amb què l'artista emergent fa moure el seu personatge: "Està atrapat dins d'un món de diversió, i lluny de ser una experiència plaent, acaba convertint-se en un malson", avança.

Una altra de les propostes de l'edició d'enguany del TNT és 'Tsunami or something is gonna happen', que arriba de la mà d'una de les altres artistes emergents, Carlota Grau. "Ella ha creat una obra per transmetre a l'espectador el moment en què és a punt de passar alguna cosa greu", diu Betriu.

L'artista se situa sobre l'escenari, en aquest cas del Teatre Principal, vestida amb roba esportiva, i és que part de la proposta compta amb ella movent-se per l'escenari en un ball en ocasions robòtic. "És una metàfora del moment previ a una catàstrofe, i ho simulem posant en escena diferents tipus de llenguatge com el del 'stop motion', treballant la narrativa del suspens o la poètica del realisme màgic", explica Grau.

Aneguets de goma, un tiranosaure, peluixos d'en Totoro i pilotes de goma omplen un escenari que es completa amb el moviment corporal de l'artista.

Cinc dies de noves tendènciesLa cita ha arrencat aquest dimecres a les 19.00 h a la Seu d'Ègara, amb un espectacle gratuït, 'Makers itinerantes', que es repetirà en aquests cinc dies de festival. "L'Alakran és una companyia hispano-suïssa de les més llegendàries i consolidades de la 'performance'", destaca Betriu.

De fet, l'aposta per potenciar les noves tendències i el segell local d'artistes emergents no està renyida amb la voluntat d'apropar propostes internacionals, una de les intencions per consolidar en futures edicions del festival. La cita consolidarà el dissabte com a dia fort, tot i que dijous i divendres l'activitat anirà creixent a mesura que avancin els dies.
Participació