Gemma Geis, Consellera d’Universitats: «El Campus de la UPC Terrassa simbolitza la connexió entre ciutat i universitat»

Per primer cop, l’inici de curs del conjunt de la UPC s’ha celebrat a l’ESEIAAT, al Campus Universitari de Terrassa

Gemma Geis, consellera d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, a l'acte inaugural de l'inici de curs de la UPC a Terrassa
Gemma Geis, consellera d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, a l'acte inaugural de l'inici de curs de la UPC a Terrassa | Marina Torras
28 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:26h
El Campus Universitari UPC Terrassa compta amb 120 anys d’història i és el segon més important de Catalunya. És el bressol de gran part del talent de la ciutat i d’arreu del territori, també a nivell internacional. Aquesta fita s’ha vist reflectida enguany, ja que el Campus Universitari de la nostra ciutat ha estat escollit per ser l’escenari oficial de l’inici del curs 2022-2023 al conjunt de la UPC. Així, l’acte inaugural s’ha celebrat a la sala d’actes de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).

La consellera d’Universitats, Gemma Geis, ha destacat que la universitat és una institució fonamental que ha de connectar amb el nucli urbà d’una ciutat i així enriquir-lo, tal i com ho aconsegueix Terrassa: “El Campus de la UPC Terrassa simbolitza la connexió entre ciutat i universitat. Reforçar la indústria i el turisme han de ser claus per a una ciutat, així com disposar d’unitats de recerca i coneixement que la facin progressar. La universitat ha d’estar vertebrada amb el país i amb diferents campus”, ha manifestat Geis.

És la mateixa línia que ha seguit Daniel Crespo, rector de la universitat, que ha recalcat que la universitat és un motor de progrés i transformació econòmica i social, a banda de ser una institució catalitzadora de projectes que han d’estendre’s a nivell de país: “El Campus de Terrassa representa, com cap altre, una universitat lligada al territori. Compta amb presència nacional i internacional, però alhora està fortament connectada amb la ciutat. Podem unir el nom de l’UPC amb Terrassa i Vallès”, ha expressat.

Acollir per primer cop l’inici de curs a Terrassa és una fita que Jordi Ballart, alcalde de la ciutat, celebra enormement i recalca que la posiciona com a “ciutat pionera al país”:Terrassa sempre ha apostat per recerca, la retenció de talent i el progrés. Una institució universitària com la UPC és clau, a escala de ciutat, a escala nacional i també global per a complir els nostres objectius de futur”, ha matisat l’alcalde, en referència a l’aprovació de l’agenda urbana de Terrassa, que compta amb la intenció de complir els objectius de desenvolupament sostenible del 2030 i apostar per les energies verdes i amb la mirada fixa en la innovació.

Són reptes que a nivell d’universitat vol superar el conjunt de la UPC, que durant el curs 2021-2022 ha estat l’etapa universitària final de més de 5000 estudiants de grau i màster i més de 300 doctorats, a banda de reunir 72 milions d’euros d’inversió en projectes R+D+I.

Per connectar totes les universitats europees, la lliçó inaugural ha ofert una taula rodona sobre Unite!, l’aliança forjada el 2019 per universitats tecnològiques capdavanteres de set països europeus i de la qual hi formen part nou universitats, amb més de 280.000 estudiants i prop de 80.000 titulats de grau, màster i doctorat per any.

L’acte ha estat el teló de fons per entregar els guardons corresponents als premiats durant el 2021 i 2022, que inclou estudiants de grau, màster i doctorat i grups i equips vinculats a la UPC. Els premiats han rebut una Litografia de Mariona Espinet, anomenada Geometria mediterrània. A més, durant l’acte inaugural s’ha lliurat el 25è Premi UPC a la Qualitat en la Docència Universitària i el 19è concurs de la Carpeta.

Augmentar el pressupost per a les universitats
La consellera d’Universitats ha remarcat el bon resultat de la UPC dins la taxa d’ocupabilitat, ja que és troba entre les millors i dins de l’índex de les millors 75 universitats a nivell global. A més, ha destacat que enguany vol augmentar el pressupost dedicat a les universitats (anteriorment s’havia augmentat en un 14%) per impedir que el preu condicioni els futurs estudiants universitaris.

La consellera posa la mirada a la inversió privada i diu que “També cal fomentar-la, és un dels reptes que tenim a nivell de país. Fomentem la inversió pública, però també hem d’augmentar-la en àmbits de recerca i innovació privats”.

Gemma Geis ha remarcat que la intenció del Govern és protegir el talent i garantir el relleu generacional, per això s’està treballant en un pla de 30 milions d’euros que permeti fer polítiques molt directes i treballar amb la transparència, les persones i en un pla d’infraestructures que permeti més reforços a mitjà i llarg termini.